Monotoniczność Ciągu
-
NieWiemSam
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 24 lip 2018, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Monotoniczność Ciągu
Mam problem z rozwiązaniem poniższych zadań,sprawdzających monotoniczność ciągów,jeśli nie było by to problemem proszę was o nakierowanie mnie jak te zadana rozwiązać.Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
a) \(\displaystyle{ a_{ \left( n \right) } = - 2^{n}}\)
b) \(\displaystyle{ a_{ \left( n \right) }=- \left( \frac{2}{3} \right) ^{n}}\)
c) \(\displaystyle{ a_{ \left( n \right) }= \left( - \frac{2}{3} \right) ^{n}}\)
d) \(\displaystyle{ a_{ \left( n \right) } = \left( - 2 \right) ^{n}}\)
a) \(\displaystyle{ a_{ \left( n \right) } = - 2^{n}}\)
b) \(\displaystyle{ a_{ \left( n \right) }=- \left( \frac{2}{3} \right) ^{n}}\)
c) \(\displaystyle{ a_{ \left( n \right) }= \left( - \frac{2}{3} \right) ^{n}}\)
d) \(\displaystyle{ a_{ \left( n \right) } = \left( - 2 \right) ^{n}}\)
-
NieWiemSam
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 24 lip 2018, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Monotoniczność Ciągu
Moim zadaniem jest sprawdzenie który z podanych ciągów jest malejący a który rosnący lub może stały.
-- 25 lip 2018, o 10:08 --
Proszę o weryfikacje czy zadania A i D są wykonane prawidłowo?
a)
\(\displaystyle{ a_{n} = - 2^{n},\\
a_{n+1} = - 2^{n+1}=-2^{n} \cdot 2,\\
a_{n+1}-a_n=-2^{n} \cdot 2- ( -2^{n})=-4^{n}+ 2^{n}=-2 ^{n}}\)
b)
\(\displaystyle{ a_{n} = (- 2)^{n},\\
a_{n+1} = (- 2)^{n+1}=(-2)^{n} \cdot (-2),\\
a_{n+1}-a_n= (-2)^{n} \cdot (-2)- (-2^{n})= 4^{n}+2^{n}=6^{n}}\)
-- 25 lip 2018, o 10:08 --
Proszę o weryfikacje czy zadania A i D są wykonane prawidłowo?
a)
\(\displaystyle{ a_{n} = - 2^{n},\\
a_{n+1} = - 2^{n+1}=-2^{n} \cdot 2,\\
a_{n+1}-a_n=-2^{n} \cdot 2- ( -2^{n})=-4^{n}+ 2^{n}=-2 ^{n}}\)
b)
\(\displaystyle{ a_{n} = (- 2)^{n},\\
a_{n+1} = (- 2)^{n+1}=(-2)^{n} \cdot (-2),\\
a_{n+1}-a_n= (-2)^{n} \cdot (-2)- (-2^{n})= 4^{n}+2^{n}=6^{n}}\)
Ostatnio zmieniony 25 lip 2018, o 10:48 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Monotoniczność Ciągu
...albo stwierdzamy, że nie jest ani ściśle rosnący ani ściśle malejący ani stały czyli ciągiem ściśle niemonotonicznym.
Kiedy ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest ciągiem ściśle rosnącym?
Kiedy ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest ciągiem ściśle malejącym?
Kiedy ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest ciągiem stałym?
Kiedy ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest ciągiem ściśle rosnącym?
Kiedy ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest ciągiem ściśle malejącym?
Kiedy ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest ciągiem stałym?
-
NieWiemSam
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 24 lip 2018, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Re: Monotoniczność Ciągu
ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest rosnący kiedy \(\displaystyle{ (a_{n+1})>0}\)
ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest malejący kiedy \(\displaystyle{ (a_{n+1})<0}\)
ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest stały kiedy \(\displaystyle{ (a_{n+1})=0}\)
-- 25 lip 2018, o 11:36 --
a4karo a mógłbyś mi napisać jak te zadania powinny być wykonane ?
-- 25 lip 2018, o 11:41 --
Czy ktoś jest na tym forum , kto mógłby mi pomóc rozwiązać to zadanie ??
ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest malejący kiedy \(\displaystyle{ (a_{n+1})<0}\)
ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest stały kiedy \(\displaystyle{ (a_{n+1})=0}\)
-- 25 lip 2018, o 11:36 --
a4karo a mógłbyś mi napisać jak te zadania powinny być wykonane ?
-- 25 lip 2018, o 11:41 --
Czy ktoś jest na tym forum , kto mógłby mi pomóc rozwiązać to zadanie ??
Ostatnio zmieniony 25 lip 2018, o 13:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
PokEmil
- Użytkownik

- Posty: 163
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Monotoniczność Ciągu
a) \(\displaystyle{ a_{n} = - 2^{n},\\ a_{n+1} = - 2^{n+1}=-2^{n} \cdot 2,\\ a_{n+1}-a_n=-2^{n} \cdot 2- ( -2^{n})=\red -4^{n} \black+ 2^{n}= \red -2 ^{n}}\)
Tak nie można, bo \(\displaystyle{ 2^{n} \cdot 2 = 2^{n+1} \neq 4^{n}}\). Wynik \(\displaystyle{ 4^{n}}\) otrzymamy w przypadku \(\displaystyle{ 2^{n} \cdot 2^{n} = 2^{2n} = (2^{2})^{n} = 4^{n}}\).
Pomysłem tutaj jest np. wyciągnięcie \(\displaystyle{ -2^{n}}\) przed nawias otrzymując \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_n=-2^{n} \cdot 2- ( -2^{n})= -2^{n} \cdot (2 - 1) = -2^{n}}\). Dla dowolnego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) liczba \(\displaystyle{ -2^{n}}\) jest ..., więc \(\displaystyle{ a_{n+1} - a_{n} \ ... \ 0}\), a stąd ciąg \(\displaystyle{ a_{n}}\) jest ... .
d) Ten sam błąd. Nie możesz też zrobić czegoś takiego: \(\displaystyle{ \red 4^{n} + 2^{n} = 6^{n}}\), gdyż \(\displaystyle{ 4^{n} + 2^{n} = (2^2)^{n} + 2^{n} = 2^{2n} + 2^{n} = 2^{n} \cdot (2^{n} + 1) \neq 6^{n}}\). Radzę przypomnieć sobie działania na potęgach, po czym spróbować podejść do podpunktów b, c, d jeszcze raz.
Tak nie można, bo \(\displaystyle{ 2^{n} \cdot 2 = 2^{n+1} \neq 4^{n}}\). Wynik \(\displaystyle{ 4^{n}}\) otrzymamy w przypadku \(\displaystyle{ 2^{n} \cdot 2^{n} = 2^{2n} = (2^{2})^{n} = 4^{n}}\).
Pomysłem tutaj jest np. wyciągnięcie \(\displaystyle{ -2^{n}}\) przed nawias otrzymując \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_n=-2^{n} \cdot 2- ( -2^{n})= -2^{n} \cdot (2 - 1) = -2^{n}}\). Dla dowolnego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) liczba \(\displaystyle{ -2^{n}}\) jest ..., więc \(\displaystyle{ a_{n+1} - a_{n} \ ... \ 0}\), a stąd ciąg \(\displaystyle{ a_{n}}\) jest ... .
d) Ten sam błąd. Nie możesz też zrobić czegoś takiego: \(\displaystyle{ \red 4^{n} + 2^{n} = 6^{n}}\), gdyż \(\displaystyle{ 4^{n} + 2^{n} = (2^2)^{n} + 2^{n} = 2^{2n} + 2^{n} = 2^{n} \cdot (2^{n} + 1) \neq 6^{n}}\). Radzę przypomnieć sobie działania na potęgach, po czym spróbować podejść do podpunktów b, c, d jeszcze raz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36041
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Monotoniczność Ciągu
Trudno badać monotoniczność ciągu, jeżeli nie zna się definicji.NieWiemSam pisze:ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest rosnący kiedy \(\displaystyle{ (a_{n+1})>0}\)
ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest malejący kiedy \(\displaystyle{ (a_{n+1})<0}\)
ciąg liczbowy \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest stały kiedy \(\displaystyle{ (a_{n+1})=0}\)
Sprawdź jeszcze raz, kiedy ciąg jest rosnący/malejący/stały.
JK
-
NieWiemSam
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 24 lip 2018, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
