Sporządź wykresy i opisz własności funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Sporządź wykresy i opisz własności funkcji
Witam
Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu tego zadania:
Sporządź wykresy funkcji i na podstawie wykresu opisz ich własności:
a) \(\displaystyle{ y=2(x-1)^{2}+4}\)
b) \(\displaystyle{ y=-2x^{2}-4}\)
c) \(\displaystyle{ y=4x^{2}-12x+9}\)
W pierwszym zadaniu zamieniamy ogólną postać funkcji kwadratowej tak? Wyznaczamy \(\displaystyle{ /Delta}\) i miejsca zerowe?
W drugim tak samo?
Chce pomocy w wyjaśnieniu a nie gotowego rozwiązania.
Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu tego zadania:
Sporządź wykresy funkcji i na podstawie wykresu opisz ich własności:
a) \(\displaystyle{ y=2(x-1)^{2}+4}\)
b) \(\displaystyle{ y=-2x^{2}-4}\)
c) \(\displaystyle{ y=4x^{2}-12x+9}\)
W pierwszym zadaniu zamieniamy ogólną postać funkcji kwadratowej tak? Wyznaczamy \(\displaystyle{ /Delta}\) i miejsca zerowe?
W drugim tak samo?
Chce pomocy w wyjaśnieniu a nie gotowego rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 3 paź 2007, o 12:38 przez zonkil, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Sporządź wykresy i opisz własności funkcji
Czyli nie muszę obliczać \(\displaystyle{ \Delta}\) ? mogę od razu narysować wykres?
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Sporządź wykresy i opisz własności funkcji
no musisz, żeby obliczyć miejsca zerowe.
albo przekształcasz do postaci kanonicznej, tak jak masz w przypadku a) rysujesz wykres \(\displaystyle{ y=2x^2}\) i przesuwasz o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}=[1;4]}\).
albo przekształcasz do postaci kanonicznej, tak jak masz w przypadku a) rysujesz wykres \(\displaystyle{ y=2x^2}\) i przesuwasz o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}=[1;4]}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Sporządź wykresy i opisz własności funkcji
ok dzieki zaraz się biore za to. Mam jeszcze jedno pytanie do zadania:
Podaj wzór funkcji liniowej wiedząc że:
\(\displaystyle{ f(0)+1 \ i \ f(1)=2}\) mogę to zrobić w pamięci i napisać gotowy wynik czy jest na to jakiś lepszy sposób?
Podaj wzór funkcji liniowej wiedząc że:
\(\displaystyle{ f(0)+1 \ i \ f(1)=2}\) mogę to zrobić w pamięci i napisać gotowy wynik czy jest na to jakiś lepszy sposób?
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Sporządź wykresy i opisz własności funkcji
f(0)=1 i f(1)=2 czyli z tego wynika że wzorem tej funkcji jest y=x+1 gdyż podstawiając 0 pod x y=1 a 1 pod x y=2