Dla podanej liczby \(\displaystyle{ n}\) podaj największą taką liczbę całkowitą dodatnią \(\displaystyle{ k}\), że liczba \(\displaystyle{ 360^{30}}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ n^{k}}\).
\(\displaystyle{ n = 27}\)
Podzielność wyrażenia wykładniczego
Podzielność wyrażenia wykładniczego
Ostatnio zmieniony 14 lip 2018, o 23:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
Euler41
- Użytkownik

- Posty: 163
- Rejestracja: 2 maja 2018, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 4 razy
Podzielność wyrażenia wykładniczego
\(\displaystyle{ 360^{30} = 3^{30} \cdot 120^{30} = 27^{10} \cdot 3^{30} \cdot 40^{30} = 27^{20} \cdot 40^{30}}\)
odp.: \(\displaystyle{ k = 20}\)
odp.: \(\displaystyle{ k = 20}\)
Re: Podzielność wyrażenia wykładniczego
Jak będzie to zadanie wyglądać dla \(\displaystyle{ n=75}\) ?
Ostatnio zmieniony 16 lip 2018, o 18:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Podzielność wyrażenia wykładniczego
Lepiej jest od razu rozłożyć \(\displaystyle{ 360^{30}}\) na czynniki pierwsze:
\(\displaystyle{ 360^{30}=2^{90}\cdot 3^{60}\cdot 5^{30}.}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ 75=3\cdot 5^2}\), a w \(\displaystyle{ 360^{30}}\) jest tylko \(\displaystyle{ 30}\) piątek, więc \(\displaystyle{ k=15}\).
JK
\(\displaystyle{ 360^{30}=2^{90}\cdot 3^{60}\cdot 5^{30}.}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ 75=3\cdot 5^2}\), a w \(\displaystyle{ 360^{30}}\) jest tylko \(\displaystyle{ 30}\) piątek, więc \(\displaystyle{ k=15}\).
JK
Podzielność wyrażenia wykładniczego
Dla podanej liczby \(\displaystyle{ k}\) podaj największą taką liczbę całkowitą dodatnią \(\displaystyle{ n}\), że liczba \(\displaystyle{ 360^{30}}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ n^{k}}\).
\(\displaystyle{ k = 8}\)
\(\displaystyle{ k = 8}\)
Ostatnio zmieniony 17 lip 2018, o 10:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Podzielność wyrażenia wykładniczego
Powyżej masz wszystkie informacje. Spróbuj sam rozwiązać to zadanie.
JK
JK
