udowodnij, ze jesli
\(\displaystyle{ a+b+c+2=abc}\) to
\(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} + c^{2} qslant 12}\)
edit:
zjadlem warunek ze a,b,c należą do R plus.
[Nierówności] Udowodnij nierownosc z warunkiem
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
[Nierówności] Udowodnij nierownosc z warunkiem
OK, ale ta nierówność nie jest prawdziwa (przynajmniej nie dla \(\displaystyle{ a,b,c R}\)) weźmy np.
\(\displaystyle{ a=b=c=-1}\) wtedy nasz warunek jest spełniony, a nierówność spełniona nie jest
EDIT: Jeśli po prostu źle przepisałeś lub nie dodałeś jakiegoś warunku, to bardzo obiecująca wydaje mi się taka postać, że wystarczy udowodnić, że:
\(\displaystyle{ abc+\frac{16}{abc}\geq 16+\frac{1}{a}+\frac{1}{b}+\frac{1}{c}}\). Oczywiście tylko jeśli czegoś nie dopisałeś
\(\displaystyle{ a=b=c=-1}\) wtedy nasz warunek jest spełniony, a nierówność spełniona nie jest
EDIT: Jeśli po prostu źle przepisałeś lub nie dodałeś jakiegoś warunku, to bardzo obiecująca wydaje mi się taka postać, że wystarczy udowodnić, że:
\(\displaystyle{ abc+\frac{16}{abc}\geq 16+\frac{1}{a}+\frac{1}{b}+\frac{1}{c}}\). Oczywiście tylko jeśli czegoś nie dopisałeś
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
[Nierówności] Udowodnij nierownosc z warunkiem
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(a^2+b^2) q ab =\frac{a+b+c+2}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(a^2+c^2) q ac =\frac{a+b+c+2}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(c^2+b^2) q bc =\frac{a+b+c+2}{a}}\)
+
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(a^2+c^2) q ac =\frac{a+b+c+2}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(c^2+b^2) q bc =\frac{a+b+c+2}{a}}\)
+
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
[Nierówności] Udowodnij nierownosc z warunkiem
Troszkę stary temat, ale dopiszę inny sposób, niech \(\displaystyle{ x=\sqrt[3]{abc}, x>0}\), wtedy:
\(\displaystyle{ abc=a+b+c+2 \geqslant 3\sqrt[3]{abc}+2 \\ x^3 \geqslant 3x+2 \\ (x+1)^2(x-2) \geqslant 0 \ (ale \ x>0): \\ x-2 qslant 0 \iff \sqrt[3]{abc}=x\geqslant 2}\)
Wracając do zadania, na mocy nierówności pomiędzy średnią arytmetyczną i geometryczną:
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2 qslant 3\sqrt[3]{(abc)^2}=3\sqrt[3]{abc}^2 qslant 3 2^2=12 \ \blacksquare}\)
\(\displaystyle{ abc=a+b+c+2 \geqslant 3\sqrt[3]{abc}+2 \\ x^3 \geqslant 3x+2 \\ (x+1)^2(x-2) \geqslant 0 \ (ale \ x>0): \\ x-2 qslant 0 \iff \sqrt[3]{abc}=x\geqslant 2}\)
Wracając do zadania, na mocy nierówności pomiędzy średnią arytmetyczną i geometryczną:
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2 qslant 3\sqrt[3]{(abc)^2}=3\sqrt[3]{abc}^2 qslant 3 2^2=12 \ \blacksquare}\)