a) Cenę pewnego produktu dwukrotnie obnizono o 20%. Teraz za produkt trzeba zapłacić 768zł. Jaka była cena początkowa?
b) Cenę pewnego produktu najpierw zwiększono o 8% a potem zmniejszono o 25%. Teraz towar ten kosztuje 1215zł. jaka była cena początkowa?
c) Cenę pewnego towaru zmniejszono o 15%, a potem zwiększono o 40%. Teraz towar ten jest o 57zł droższy niż przed pierwszą zmiana ceny. Jaka jest jego cena?
Proszę o pomoc w tych zadaniach
Temat poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Obniżki i podwyżki cen
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Obniżki i podwyżki cen
a)
\(\displaystyle{ x\cdot{(0,8)}\cdot{(0,8)}=768}\)
\(\displaystyle{ x=1200}\)
[ Dodano: 2 Października 2007, 22:52 ]
b)
\(\displaystyle{ x\cdot{(1,08)}\cdot{(0,75)}=1215}\)
\(\displaystyle{ x=1500}\)
c) spróbuj sam;)
\(\displaystyle{ x\cdot{(0,8)}\cdot{(0,8)}=768}\)
\(\displaystyle{ x=1200}\)
[ Dodano: 2 Października 2007, 22:52 ]
b)
\(\displaystyle{ x\cdot{(1,08)}\cdot{(0,75)}=1215}\)
\(\displaystyle{ x=1500}\)
c) spróbuj sam;)