ostatnie cyfry jednosci sa takie same

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
retset123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 31 maja 2018, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

ostatnie cyfry jednosci sa takie same

Post autor: retset123 »

Wykaz, ze ostatnie dwie cyfry (cyfry jednosci i dziesiatek) liczb \(\displaystyle{ (9 ^{9} )^{9}}\) i \(\displaystyle{ ((9 ^{9} )^{9}) ^{9}}\) sa takie same.
Jak to wykazac?
Pozdrawiam.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: ostatnie cyfry jednosci sa takie same

Post autor: PoweredDragon »

Porównujemy \(\displaystyle{ 9^{81}}\) i \(\displaystyle{ 9^{729}}\)

\(\displaystyle{ \phi(100)=40}\) (\(\displaystyle{ \phi}\) to tocjent),

a zatem \(\displaystyle{ 9^{81}=9^{40 \cdot 2 +1} \equiv 9 \pmod{100}}\) i \(\displaystyle{ 9^{729}=(9^{81})^9 \equiv 9^9 \neq 9 \pmod{100}}\) chyba teza kłamie
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Re: ostatnie cyfry jednosci sa takie same

Post autor: Premislav »

Prawdopodobnie te nawiasy mieszają, moim zdaniem powinno być
\(\displaystyle{ 9^{9^9}}\) oraz \(\displaystyle{ 9^{9^{9^9}}}\)
Mamy \(\displaystyle{ 9^2\equiv 1\pmod{40}}\), toteż \(\displaystyle{ 9^{2k}\equiv 1\pmod{40}, \ k\in \NN}\), zatem \(\displaystyle{ 9^9\equiv 9\pmod{40}}\)
i stąd oraz z tw. Eulera \(\displaystyle{ 9^{9^9}\equiv 9^9\pmod{100}}\).
Poza tym \(\displaystyle{ 9^{9^9}\equiv 9^9 \pmod{40}}\), gdyż \(\displaystyle{ 2| 9^9-1}\), więc…
ODPOWIEDZ