Oblicz p-stwo, że wybrana losowo liczba ze zbioru {1...1000} dzieli sie bez reszty przez 7 lub 13
no to pomysł mam taki, że:
podzielne przez 7 czyli 1000/7 i wynik w l. całkowitej
w przypadku 13 j.w.
w przypadku obu 13*7 szukam najwiekszego n dla ktorego n razy 91 bedzie mniejsze od 1000
P(A) = (liczby podzielne przez 7 + podzielne przez 13 - podzielne przez obie) / 1000
problem mam w tym aby tak to zapisać by na maturze się nie czepiali
p-stwo, że wybrana liczba ze zbioru dzieli się przez 7lub1
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
p-stwo, że wybrana liczba ze zbioru dzieli się przez 7lub1
Napisz:
B - zbiór liczb podzielnych przez 7, C - zbiór liczb podzielnych przez 13.
A - zbiór liczb podzielnych przez 7 lub 13, zatem:
//Oczywiście \(\displaystyle{ A,B,C\subset\{1,2...1000\}}\), warto to zaznaczyć.
\(\displaystyle{ P(A)=P(B\cup C)=P(B)+P(C)-P(B\cap C)}\)
I teraz możesz po kolei wszystkie liczyć. Myślę, że jakbyś dobrze słownie opisał nie powinni się przyczepić.
B - zbiór liczb podzielnych przez 7, C - zbiór liczb podzielnych przez 13.
A - zbiór liczb podzielnych przez 7 lub 13, zatem:
//Oczywiście \(\displaystyle{ A,B,C\subset\{1,2...1000\}}\), warto to zaznaczyć.
\(\displaystyle{ P(A)=P(B\cup C)=P(B)+P(C)-P(B\cap C)}\)
I teraz możesz po kolei wszystkie liczyć. Myślę, że jakbyś dobrze słownie opisał nie powinni się przyczepić.