Witam
mam pewnien problem z równaniem
nie mam zadnego edytora wiec muszę sie posługiwać ogólnie przyjetymi symbolami
x^2 czyli x do potęgi 2
* mnozenie itp
\(\displaystyle{ (4^{5}\cdot{x} + 32^{2})\cdot{ 2^{5}} = 2^{16} { x}}\)
poległem na tym równaniu i nie moge sobie z nim poradzic...
z gory dziekuje bohun
Zapis poprawiłam.
ariadna
Równanie z potęgami
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Równanie z potęgami
\(\displaystyle{ (2^{10}x+2^{10})\cdot{2^{5}}=2^{16}\cdot{x}}\)
\(\displaystyle{ 2^{10}x+2^{10}=2^{11}\cdot{x}}\)
\(\displaystyle{ 2^{10}=x(2^{11}-2^{10})}\)
\(\displaystyle{ 2^{10}=x\cdot{2^{10}}}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ 2^{10}x+2^{10}=2^{11}\cdot{x}}\)
\(\displaystyle{ 2^{10}=x(2^{11}-2^{10})}\)
\(\displaystyle{ 2^{10}=x\cdot{2^{10}}}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
Równanie z potęgami
dzięki wielkie po przeanalizowaniu tego przykladu nastepny zrobilem sam
jeszcze raz dzieki i oczywiscie punkcik ;P
jeszcze raz dzieki i oczywiscie punkcik ;P
Równanie z potęgami
Odnoszę wrażenie że Ariadnie wkradł się błąd w przedostatnim wersie.
\(\displaystyle{ (4^5 x + 32^2 ) 2^5 = 2^{16} x \\
4^5 2^5 x + 32^2 2^5 = 2^{16} x\\
8^5 x + 32^2 2^5 = 2^{16} x\\
32^2 2^5 = x(2^{16} - 8^5)\\
x = \frac{32^2 2^5}{2^{16} - 8^5}\\
x = \frac{2^4 2^2 2^5}{2^{16} - 2^{15}}\\
x = \frac{2^6 2^5}{2}\\
x=2^{10}}\)
\(\displaystyle{ (4^5 x + 32^2 ) 2^5 = 2^{16} x \\
4^5 2^5 x + 32^2 2^5 = 2^{16} x\\
8^5 x + 32^2 2^5 = 2^{16} x\\
32^2 2^5 = x(2^{16} - 8^5)\\
x = \frac{32^2 2^5}{2^{16} - 8^5}\\
x = \frac{2^4 2^2 2^5}{2^{16} - 2^{15}}\\
x = \frac{2^6 2^5}{2}\\
x=2^{10}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Równanie z potęgami
Czy aby na pewno?Sylv pisze:Odnoszę wrażenie że Ariadnie wkradł się błąd w przedostatnim wersie.
\(\displaystyle{ x = \frac{32^2 2^5}{2^{16} - 8^5}\\
x = \frac{2^4 2^2 2^5}{2^{16} - 2^{15}}\\}\)
Równanie z potęgami
Racja, coś tam nie gra. Ale skoro wynik Ariadny jest prawidłowy to w moich obliczeniach musi być sporo błędów. - Widzę ten z \(\displaystyle{ 32^2}\), gdzie jeszcze?
I przepraszam Ariadnę za ten zły zarzut - spojrzałam na minus jak na dzielenie. Chciałam pomóc a tylko namiesząłam, sorry
Ah już widzę - mianownik. To samo co wcześniej. I jak się to poprawi to wyjdzie dobrze
I przepraszam Ariadnę za ten zły zarzut - spojrzałam na minus jak na dzielenie. Chciałam pomóc a tylko namiesząłam, sorry
Ah już widzę - mianownik. To samo co wcześniej. I jak się to poprawi to wyjdzie dobrze
Ostatnio zmieniony 2 paź 2007, o 23:19 przez Sylv, łącznie zmieniany 1 raz.