Zał: a=b
a=b / +a
2a= a+b/ +b
2a +b = a+ 2b
2a - 2b = a-b
2(a-b) = a-b /:(a-b)
2 = 1
czy ktos moze mi wyjasnic gdzie jest blad i dlaczego ?
PS wie ktos moze jak z 6 patyczkow zbudowac 4 trojkaty przystajace ?:)
Zmień zapis, bo poleci do kosza! Temat też nadaje się do wymiany, ale w tym pomogę.
~maniek
Znajdź błąd w rozwiązaniu.
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Znajdź błąd w rozwiązaniu.
\(\displaystyle{ a=b a-b=0}\) Więc dzielisz przez 0. Stary numer, chociaż bywały takie, w których te dzielenie było bardziej zamaskowane..
[ Dodano: 2 Października 2007, 23:01 ]
Maniek, tego typu zapis nie jest dozwolony? Przecież bez użycia texa też jest czytelny.
[ Dodano: 2 Października 2007, 23:01 ]
Maniek, tego typu zapis nie jest dozwolony? Przecież bez użycia texa też jest czytelny.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Znajdź błąd w rozwiązaniu.
Co do tych patyczków. Weźmy sobie 3 patyczki o długości a i trzy patyczki o długości \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\). Z trzech większych budujemy trójkąt równoboczny, a pozostałymi trzema łączymy środki boków trójkąta
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Znajdź błąd w rozwiązaniu.
Można też zrobić to z patyczków tej samej długości, np:
Sorry za jakość, paint mi rozmazał..
/W podobny sposób (budując tzw. gwiazdę Dawida) można otrzymać 6 przystających trójkątów.
Można też ułożyć je tak:
Oczywiście można też zrobić to z użyciem fantazji:
Sorry za jakość, paint mi rozmazał..
/W podobny sposób (budując tzw. gwiazdę Dawida) można otrzymać 6 przystających trójkątów.
Można też ułożyć je tak:
Oczywiście można też zrobić to z użyciem fantazji:
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 20 kwie 2007, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Znajdź błąd w rozwiązaniu.
dziekuje wszystkim !!
[ Dodano: 6 Października 2007, 18:25 ]
mam jeszcze takie pytanie, gosc na matmie jakos nas tak zbajerowal, ze pytal sie ile mamy palcow u rak (oczywista oczywistosc ze 10), ale on jakos tak liczyl (najpierw do przodu, potem do tylu, potem jakos liczyl ze wyszlo mu 6 u jednej a wiemy ze u drugiej mamy 5), czyli w sumie wychodzilo by 11 palcow ! czai ktos o co tu chodzi ?:)
[ Dodano: 6 Października 2007, 18:25 ]
mam jeszcze takie pytanie, gosc na matmie jakos nas tak zbajerowal, ze pytal sie ile mamy palcow u rak (oczywista oczywistosc ze 10), ale on jakos tak liczyl (najpierw do przodu, potem do tylu, potem jakos liczyl ze wyszlo mu 6 u jednej a wiemy ze u drugiej mamy 5), czyli w sumie wychodzilo by 11 palcow ! czai ktos o co tu chodzi ?:)
-
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 68 razy
Znajdź błąd w rozwiązaniu.
Najprawdopodobniej wykorzystał gdzieś waszą nieuwagę. Może jakieś dzielenie przez zero albo coś w tym stylu. Moja nauczycielka też coś podobnego nam wykazywała.