Długość odcinka w trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 31 razy
Długość odcinka w trapezie
W trapezie o podstawach długości 5 i 7,5 przekątne mają długości 5 i 10. Jakie są długości odcinków, na które dzieli przekątne ich punkt przecięcia?
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
Długość odcinka w trapezie
x, 5-x - odcinki z jednej przekątnej,
y, 10-y - odcinki z drugiej przekątnej powstałe przez podział przekątnych przez ich punkt przecięcia.
Powstałe dwa trójkąty są podobne więc:
\(\displaystyle{ \frac{5}{x}=\frac{7,5}{5-x} \\ \frac{5}{y}=\frac{7,5}{10-y}}\)
y, 10-y - odcinki z drugiej przekątnej powstałe przez podział przekątnych przez ich punkt przecięcia.
Powstałe dwa trójkąty są podobne więc:
\(\displaystyle{ \frac{5}{x}=\frac{7,5}{5-x} \\ \frac{5}{y}=\frac{7,5}{10-y}}\)