Oblicz admitancję podanego układu

uczen23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 8 paź 2016, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

Oblicz admitancję podanego układu

Post autor: uczen23 »

Układ:
Ukryta treść:    
Reaktancja cewki \(\displaystyle{ X_L=j\omega L}\)
Reaktancja kondensatora \(\displaystyle{ X_C=-j \frac{1}{\omega C}}\)
Obliczam impedancję zastępczą dla układu równoległego:
\(\displaystyle{ Z_{LC}= \frac{-j \frac{1}{\omega C} \cdot j\omega L }{j\omega L - j \frac{1}{\omega C} }= \frac{ \frac{\omega L}{\omega C} }{j\omega L-j \frac{1}{\omega C} }
= \frac{L}{j\omega LC-j \frac{1}{\omega } }}\)



Czyli impedancja zastępcza tego ukladu to:

\(\displaystyle{ Z=R+\frac{L}{j\omega LC-j \frac{1}{\omega } }}\)


Admitancja \(\displaystyle{ Y= \frac{1}{Z}= \frac{1}{R}+ \frac{j\omega LC -j \frac{1}{\omega} }{L}
=G+ \frac{j\omega LC}{L}-j \frac{ \frac{1}{\omega } }{L}=G+j(\omega C- \frac{1}{\omega L} )}\)


gdzie \(\displaystyle{ G= \frac{1}{R}}\)


dobrze?
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Oblicz admitancję podanego układu

Post autor: mdd »

uczen23 pisze:Reaktancja cewki \(\displaystyle{ X_L=j\omega L}\)
Reaktancja kondensatora \(\displaystyle{ X_C=-j \frac{1}{\omega C}}\)
Ja bym napisał, że to są impedancje (nie reaktancje) zespolone elementów odpowiednio \(\displaystyle{ L, C}\) (czyli idealnej cewki i kondensatora).
uczen23 pisze:Obliczam impedancję zastępczą dla układu równoległego:
\(\displaystyle{ Z_{LC}= \frac{-j \frac{1}{\omega C} \cdot j\omega L }{j\omega L - j \frac{1}{\omega C} }= \frac{ \frac{\omega L}{\omega C} }{j\omega L-j \frac{1}{\omega C} }
= \frac{L}{j\omega LC-j \frac{1}{\omega } }}\)


Czyli impedancja zastępcza tego ukladu to:

\(\displaystyle{ Z=R+\frac{L}{j\omega LC-j \frac{1}{\omega } }}\)
Ok, ale brzydki wynik końcowy. Nie można tego uporządkować?
uczen23 pisze:Admitancja \(\displaystyle{ Y= \frac{1}{Z}= \frac{1}{R}+ \frac{j\omega LC -j \frac{1}{\omega} }{L}}\)
No nie bardzo.
W ogólności:
\(\displaystyle{ \frac{1}{a+b} \neq \frac{1}{a}+\frac{1}{b}}\)
uczen23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 8 paź 2016, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

Re: Oblicz admitancję podanego układu

Post autor: uczen23 »

Czyli to będzie aż tak brzydki wynik? czy coś źle liczę?

\(\displaystyle{ Z= \frac{j\omega LCR-j \frac{R}{\omega } +L}{j\omega LC-j \frac{1}{\omega }}}\)

Czyli \(\displaystyle{ Y= \frac{j\omega LC-j \frac{1}{\omega }}{j\omega LCR-j \frac{R}{\omega } +L}}\)
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Oblicz admitancję podanego układu

Post autor: mdd »

uczen23 pisze:\(\displaystyle{ Z= \frac{j\omega LCR-j \frac{R}{\omega } +L}{j\omega LC-j \frac{1}{\omega }}}\)
Samą impedancję można zapisać bardzo ładnie:

\(\displaystyle{ R+j\frac{\omega L}{1-\omega^{2}LC}}\)

Admitancję też można zapisać w postaci \(\displaystyle{ a+jb}\).
ODPOWIEDZ