rownania z parametrami
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
rownania z parametrami
1. Dla jakich wartości parametru m rownanie |x-2|=2m+1 ma:
a) jedno rozwiazanie
b) dwa rozwiazania
2.Dla jakich wartości parametru a rownanie |x-1|=\(\displaystyle{ a^{2}}\)-4a-1 ma dwa dodatnie pierwiastki?
3. Zbadaj, dla jakich wartosc parametru m punkt przeciecia prostych mx+(2m-1)y-3m=0 i x+my-m=0 nalezy do prostokata o wierzcholkach A=(-1,-2) B=(1,-2) C=(1,2) D(-1,2)?
4. statek wycieczkowy plynac z pradem rzeki pokonuje trase z miasta a do B w ciagu 2h, natomiast z powrotem plynue o pol godziny dluzej. ile czasu bedzie plynac trawta z miasta A do B?[/code]
a) jedno rozwiazanie
b) dwa rozwiazania
2.Dla jakich wartości parametru a rownanie |x-1|=\(\displaystyle{ a^{2}}\)-4a-1 ma dwa dodatnie pierwiastki?
3. Zbadaj, dla jakich wartosc parametru m punkt przeciecia prostych mx+(2m-1)y-3m=0 i x+my-m=0 nalezy do prostokata o wierzcholkach A=(-1,-2) B=(1,-2) C=(1,2) D(-1,2)?
4. statek wycieczkowy plynac z pradem rzeki pokonuje trase z miasta a do B w ciagu 2h, natomiast z powrotem plynue o pol godziny dluzej. ile czasu bedzie plynac trawta z miasta A do B?[/code]
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
rownania z parametrami
2 rownaie ma wartosci dodatenie dla \(\displaystyle{ \Delta > 0 ; x_{1}+x_{2}>0 ; x_{1}*x_{2}>0}\)
Musisz rozwiazac to rownanie najpierw w pierwszym przypadku dla wartosci bezwzgeldnej astepnie w drugim przypadku w wartosci bezwzglednej.W obu przypadkach musisz wyliczyc te zalozenia co podalem wyzej
Musisz rozwiazac to rownanie najpierw w pierwszym przypadku dla wartosci bezwzgeldnej astepnie w drugim przypadku w wartosci bezwzglednej.W obu przypadkach musisz wyliczyc te zalozenia co podalem wyzej
Ostatnio zmieniony 2 paź 2007, o 19:13 przez Atraktor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 21 razy
rownania z parametrami
1. Jedno rozwiązanie wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ 2m+1=0 \iff m=-\frac{1}{2}}\).
Dwa rozwiązania wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ 2m+1>0 \iff m>-\frac{1}{2}}\)
Dwa rozwiązania wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ 2m+1>0 \iff m>-\frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
rownania z parametrami
w 4
(2,5-2)/2=0,25h to jest czas jaki pokonuje pretkosc nurtu zeki z miejsca A do B a wiec czas statku z A do B bedzie wynosil 2+0,25 czyli 2,25h.
Do zrozumieia tego zadania trzeba uzyc praw fizycznych.Z punktu A statek porusza sie z urtem antomiast z B pod nurt rzeki.
(2,5-2)/2=0,25h to jest czas jaki pokonuje pretkosc nurtu zeki z miejsca A do B a wiec czas statku z A do B bedzie wynosil 2+0,25 czyli 2,25h.
Do zrozumieia tego zadania trzeba uzyc praw fizycznych.Z punktu A statek porusza sie z urtem antomiast z B pod nurt rzeki.
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 21 razy
rownania z parametrami
W 3 ułóż układ równań z parametrem \(\displaystyle{ m}\) opisujący część wspólną prostych, policz za pomocą wyznaczników kiedy ma dokładnie jedno rozwiązanie i jakiej postaci. Prostokąt opisz za pomocą układu nierówności i sprawdź kiedy współrzędne punktu przecięcia prostych je spełniają.