zad1
Przez 18 dni listopada padał deszcz Jaki procent liczby dni listopada był deszczowy ?
zad2
zebrano 24kg jabłek jednak 9kg tych owoców było zgnitych Jaki procent zbioru nadawał sie do spozycia ?
zad3
węglowodany stanowia 57% masła orzechowego Jaka jest masa węglowodanów zawartych w 400g
takiego masła ?
(bardzo prosił bym o rozwazanie bo nie mam głowy do tego :// )
Obliczenia Procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
Obliczenia Procentowe
1.
\(\displaystyle{ \frac{18}{30}*100}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{9}{24}*100}\)
3.0,57*400
obliczenia tego co apisalem da od razu wynik
\(\displaystyle{ \frac{18}{30}*100}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{9}{24}*100}\)
3.0,57*400
obliczenia tego co apisalem da od razu wynik
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Obliczenia Procentowe
1)
\(\displaystyle{ \frac{18}{30}}\) \(\displaystyle{ *100\%}\)\(\displaystyle{ = 60\%}\)
2)\(\displaystyle{ \frac{24-9}{24}}\) \(\displaystyle{ *100\% = 62,5\%}\)
3)\(\displaystyle{ 400*0.57=228}\)
\(\displaystyle{ \frac{18}{30}}\) \(\displaystyle{ *100\%}\)\(\displaystyle{ = 60\%}\)
2)\(\displaystyle{ \frac{24-9}{24}}\) \(\displaystyle{ *100\% = 62,5\%}\)
3)\(\displaystyle{ 400*0.57=228}\)
Obliczenia Procentowe
ad1
jeśli listopad ma 30 dni to
30=100%
18=X
x=18*100%/30
x=60%
ad2
24=100%
15=x
x=15*100%/24
x=62.5%
400g=100%
x=57%
x=57%*400/100%
x=228g
jeśli listopad ma 30 dni to
30=100%
18=X
x=18*100%/30
x=60%
ad2
24=100%
15=x
x=15*100%/24
x=62.5%
400g=100%
x=57%
x=57%*400/100%
x=228g