Zapisz w postaci kanonicznej

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
artix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 cze 2018, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Zapisz w postaci kanonicznej

Post autor: artix »

Mam problem z zapisaniem tego równania w postaci kanonicznej:

\(\displaystyle{ 1 U_{xx} +6 U _{xy}+5U _{yy}=0}\)
najpierw liczę \(\displaystyle{ delta =AB- C^{2} =-4<0}\) i otrzymuje
\(\displaystyle{ \frac{\partial_{y}}{\partial_{x}}=1}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{\partial_{y}}{\partial_{x}}=5}\)
\(\displaystyle{ y=x+fi1 \vee y=5x+fi2}\)
\(\displaystyle{ fi1=y-x \vee fi2=y-5x}\)

i mam wątpliwości jak liczyć dalej:

\(\displaystyle{ ksi= fi1=y-x \vee eta=fi2=y-5x}\)
czy
\(\displaystyle{ ksi= \frac{fi1+fi2}{2} \vee eta=\frac{fi1-fi2}{2}}\) ?

Potem liczy sie jakobian
i pochodne
ODPOWIEDZ