Hej
Jaka wychodzi wam w tym zadaniu dziedzina tej funkcji?
\(\displaystyle{ f(x)=log(x^{2}+4x+3)}\)
ja liczę z tego deltę miejsca zerowe to -1 i -3 robię postać iloczynową, która wygląda tak:
\(\displaystyle{ f(x)=log(x+1)(x+3)}\)
i wiem, że \(\displaystyle{ x+1>0 \wedge x+3>0}\)
wiec \(\displaystyle{ x>-1 \wedge x>-3}\)
więc \(\displaystyle{ D=(-1;\infty)}\)
a w odpowiedziach w książce jest
\(\displaystyle{ D= (-\infty;-3)\cup(-1;+\infty)}\)
kto ma rację?
Wyznaczenie dziedziny f.logarytmicznej
- Marco Reven
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 13 wrz 2007, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nikąd
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 2 razy
- bolo
- Gość Specjalny
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Wyznaczenie dziedziny f.logarytmicznej
Tak... ale nie tylko! Rozpatrzyłeś dopiero jeden przypadek, by iloczyn był dodatni.Marco Reven pisze:i wiem, że \(\displaystyle{ x+1>0 \wedge x+3>0}\)
wiec \(\displaystyle{ x>-1 \wedge x>-3}\)
- Marco Reven
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 13 wrz 2007, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nikąd
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznaczenie dziedziny f.logarytmicznej
aaaa no tak iloczyn dwóch ujemnych bedzie też dodatni teraz wszystko się zgadza Dzieki