witam
mam takie zadania
1. Między liczby 36 i 6 wstaw dwie liczby tak, aby pierwsze trzy tworzyły ciąg arytmetyczny, a ostatnie trzy ciąg geometryczny
2. Pomiędzy liczby 16 i 1024 wstaw takie liczby x i y, aby ciąg (16,x,y,1024) był geometryczny
potrzebuje rozwiązania conajmniej jednego zadania
proszę o pomoc
z gory dziekuje
Temat poprawiłam, zapoznaj się z regulaminem.
ariadna
Uzupełnianie ciągów
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Uzupełnianie ciągów
2)
\(\displaystyle{ a_{1}=16}\)
\(\displaystyle{ a_{4}=1024}\)
Dlatego:
\(\displaystyle{ a_{4}=a_{1}q^{3}=16\cdot{q^{3}}=1024}\)
\(\displaystyle{ q=4}\)
A więc:
\(\displaystyle{ x=a_{2}=64}\)
\(\displaystyle{ y=a_{3}=256}\)
\(\displaystyle{ a_{1}=16}\)
\(\displaystyle{ a_{4}=1024}\)
Dlatego:
\(\displaystyle{ a_{4}=a_{1}q^{3}=16\cdot{q^{3}}=1024}\)
\(\displaystyle{ q=4}\)
A więc:
\(\displaystyle{ x=a_{2}=64}\)
\(\displaystyle{ y=a_{3}=256}\)
Uzupełnianie ciągów
a moge prosic o dokladniejsze wyjasnienie skad sie co wzielo?ariadna pisze:2)
\(\displaystyle{ a_{1}=16}\)
\(\displaystyle{ a_{4}=1024}\)
Dlatego:
\(\displaystyle{ a_{4}=a_{1}q^{3}=16\cdot{q^{3}}=1024}\)
\(\displaystyle{ q=4}\)
A więc:
\(\displaystyle{ x=a_{2}=64}\)
\(\displaystyle{ y=a_{3}=256}\)
dziekuje
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Uzupełnianie ciągów
....
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ a_{4}=a_{1}q^{3}}\)
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ 1024=16\cdot{q^{3}}}\)
\(\displaystyle{ q^{3}=64}\)
\(\displaystyle{ q=4}\)
x to drugi wyraz ciągu, czyli:
\(\displaystyle{ x=a_{2}=a_{1}q=64}\)
itd.
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ a_{4}=a_{1}q^{3}}\)
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ 1024=16\cdot{q^{3}}}\)
\(\displaystyle{ q^{3}=64}\)
\(\displaystyle{ q=4}\)
x to drugi wyraz ciągu, czyli:
\(\displaystyle{ x=a_{2}=a_{1}q=64}\)
itd.