Naszkicuj wykres funkcji cos x do potęgi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Trocinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 wrz 2017, o 07:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 9 razy

Naszkicuj wykres funkcji cos x do potęgi

Post autor: Trocinek »

\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \cos x ^ \sqrt{|\cos x| - 1}}\)

W 1. kolejności dałem założenie:
\(\displaystyle{ \cos x > 0}\) ( bo "\(\displaystyle{ a}\)" w funkcji wykładniczej jest \(\displaystyle{ > 0}\) )

Następnie założenie że cały pierwiastek jest \(\displaystyle{ \ge 0}\) bo zawartość pod pierwiastkiem nie może być ujemna

z pierwszego wyszedł \(\displaystyle{ x\in \left( - \frac{ \pi }{2} +2k \pi ; \frac{ \pi }{2} +2k \pi \right)}\)
z drugiego \(\displaystyle{ x\in \left( 2k \pi ; \pi +2k \pi \right)}\)

Na czerwono to co mi wyszło ale poprawna odpowiedź to zbiór \(\displaystyle{ k \pi}\) gdzie k należy do \(\displaystyle{ C - \left\{0 \right\}}\)
AU
AU
52c67dc3cda2ddf5med.jpg (80.18 KiB) Przejrzano 1055 razy
Ostatnio zmieniony 17 cze 2018, o 13:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Naszkicuj wykres funkcji cos x do potęgi

Post autor: a4karo »

Trocinek pisze:\(\displaystyle{ f(x) = cos x ^ \sqrt{|cos x| - 1}}\)

W 1. kolejności dałem założenie:
cos x > 0 ( bo "a" w funkcji wykładniczej jest > 0 )

Następnie założenie że cały pierwiastek jest \(\displaystyle{ \ge 0}\) bo zawartość pod pierwiastkiem nie może być ujemna

(...)
z drugiego \(\displaystyle{ x_{e} ( 2k \pi ; \pi +2k \pi )}\)
Założenie jest ok, ale rozwiązanie drugiego jest do luftu. Przelicz to jeszcze raz.
Trocinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 wrz 2017, o 07:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 9 razy

Naszkicuj wykres funkcji cos x do potęgi

Post autor: Trocinek »

\(\displaystyle{ |\cos x| - 1 \ge 0 \\
|\cos x| \ge 1 \\
|\cos x| = 1 \\
\cos x = 1 \mbox{ lub } \cos x = -1 \\
x\in (2k \pi )\mbox{ lub }x\in ( \pi + 2k \pi )}\)
Ostatnio zmieniony 17 cze 2018, o 13:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Naszkicuj wykres funkcji cos x do potęgi

Post autor: PoweredDragon »

Nie wiem co to za zapis, ale rozwiązanie równania

\(\displaystyle{ \cos x = \pm 1}\)

To
\(\displaystyle{ x \in \left\{ ..., -2 \pi, - \pi, 0, \pi, 2 \pi, ... \right\}}\)
lub bardziej poprawnie

\(\displaystyle{ x = k \pi}\) dla \(\displaystyle{ k \in Z}\)

Nie rozumiem z jakiego powodu \(\displaystyle{ x = 0}\) nie należy niby do dziedziny. Przecież jak najbardziej spełnia wszystkie warunki?

Czy nie powinno być tak, że najpierw rozpatrzymy wykładnik, a potem dopiero podstawę w tej sytuacji? Przecież dziedziną funkcji \(\displaystyle{ \left| x\right| ^x}\) jest \(\displaystyle{ \mathbb R \setminus \left\{ 0\right\}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Naszkicuj wykres funkcji cos x do potęgi

Post autor: a4karo »

Dla \(\displaystyle{ x=0}\) dostajemy wyrażenie \(\displaystyle{ 0^0}\), któe nie ma sensu. Z tego powodu zero należy wykluczyć z dziedziny

Notacja jest faktycznie kulawa, ale pracując ze studentami uczelni technicznej nie na takie "pomysły" przymyka się oko.

Gorzej, że autor podał kawałek rozwiązanie, ale nie podał całości, oraz wykresu funkcji. Gorąco zachęcam.


@Trocinek: jak zastosujesz poprawny zapis, to zobaczysz, że \(\displaystyle{ x\in\{2k\pi: k\in\ZZ\}\cup\{\pi+2k\pi: k\in \ZZ\}}\) to nie to samo co \(\displaystyle{ x\in (2k\pi;\pi+2k\pi)}\)
Ostatnio zmieniony 17 cze 2018, o 10:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Trocinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 wrz 2017, o 07:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 9 razy

Naszkicuj wykres funkcji cos x do potęgi

Post autor: Trocinek »

a4karo pisze:@Trocinek: jak zastosujesz poprawny zapis, to zobaczysz, że \(\displaystyle{ x\in \left\{ 2k\pi: k\in\ZZ \right\} \cup \left\{ \pi+2k\pi: k\in ZZ \right\}}\) to nie to samo co \(\displaystyle{ x\in \left( 2k\pi;\pi+2k\pi \right)}\)
Oczywiście, że nie to samo, źle zapisałem w pierwszym poście.

Tylko, że rozkładając \(\displaystyle{ |\cos x| \ge 1}\) otrzymuję \(\displaystyle{ -1 \ge \cos x \ge 1}\) czyli dwie nierówności \(\displaystyle{ -1 \ge \cos x}\) oraz \(\displaystyle{ \cos x \ge 1}\). Z tego mam wziąć część wspólną której nie ma.

Z \(\displaystyle{ \cos > 0}\) zaznaczyłbym przedział \(\displaystyle{ x\in \left( - \frac{ \pi }{2} + k \pi \right) ; \left( \frac{ \pi }{2} + k \pi \right)}\)

Jako że w \(\displaystyle{ |\cos x| - 1 \ge 0}\) nie widzę części wspólnej nie mogę sumować obu przedziałów
Ostatnio zmieniony 17 cze 2018, o 11:47 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol należenia to \in.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Naszkicuj wykres funkcji cos x do potęgi

Post autor: a4karo »

Trocinek pisze:
Tylko, że rozkładając \(\displaystyle{ |\cos x| \ge 1}\) otrzymuję \(\displaystyle{ -1 \ge \cos x \ge 1}\)
Nie: otrzymujesz \(\displaystyle{ \cos x\geq 1}\) LUB \(\displaystyle{ \cos x\leq -1}\) a to coś zupełnie innego

I nie pisz x_{e} lecz x\in (jest taki symbol na palecie po lewej stronie)
Ostatnio zmieniony 17 cze 2018, o 11:49 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
DamianSc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 sty 2020, o 11:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23
Podziękował: 4 razy

Re: Naszkicuj wykres funkcji cos x do potęgi

Post autor: DamianSc »

a4karo pisze: 17 cze 2018, o 09:17 Dla \(\displaystyle{ x=0}\) dostajemy wyrażenie \(\displaystyle{ 0^0}\), któe nie ma sensu. Z tego powodu zero należy wykluczyć z dziedziny.
Dlaczego dla \(\displaystyle{ x=0}\) otrzymujemy wyrażenie \(\displaystyle{ 0^0}\), a nie \(\displaystyle{ 1^0}\), skoro \(\displaystyle{ \cos 0 = 1}\)?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2020, o 21:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Naszkicuj wykres funkcji cos x do potęgi

Post autor: PoweredDragon »

DamianSc pisze: 24 lut 2020, o 11:58
a4karo pisze: 17 cze 2018, o 09:17 Dla \(\displaystyle{ x=0}\) dostajemy wyrażenie \(\displaystyle{ 0^0}\), któe nie ma sensu. Z tego powodu zero należy wykluczyć z dziedziny.
Dlaczego dla \(\displaystyle{ x=0}\) otrzymujemy wyrażenie \(\displaystyle{ 0^0}\), a nie \(\displaystyle{ 1^0}\), skoro \(\displaystyle{ cos 0 = 1}\)?
Prawdopodobnie dlatego, że tam jest \(\displaystyle{ \cos( x^{\text{cośtam}} ) }\), a nie \(\displaystyle{ (\cos x)^{\text{cośtam}} }\); dokładnie ten sam błąd popełniłem; kwestia przyzwyczajenia do notacji (która jest straszna w tym wydaniu IMO :/)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Re: Naszkicuj wykres funkcji cos x do potęgi

Post autor: Dilectus »

Wykres funkcji

\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \cos x ^ \sqrt{|\cos x| - 1}}\)

rozumianej jako \(\displaystyle{ \cos( x^{\text{cośtam}} ) }\) jest, praktycznie rzecz biorąc, nie do naszkicowania,

zaś rozumianej jako \(\displaystyle{ (\cos x)^{\text{cośtam}}}\) owszem, można naszkicować.

Tak się wymądrzam, bo narysowałem obydwa przypadki w programie Graph do pobrania z

Kod: Zaznacz cały

https://www.padowan.dk/


:)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Re: Naszkicuj wykres funkcji cos x do potęgi

Post autor: piasek101 »

A jaką masz dziedzinę tej pierwszej ? (o czym już w zasadzie było)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Re: Naszkicuj wykres funkcji cos x do potęgi

Post autor: Dilectus »

piasek101 pisze: 11 mar 2020, o 21:55 A jaką masz dziedzinę tej pierwszej ? (o czym już w zasadzie było)
Masz rację, dziękuję. Rąbnąłem się przy korzystaniu z Grapha. Odszczekuję moją poprzednią wypowiedź.
ODPOWIEDZ