Zadanka z Geometrii Analitycznej:)

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Cacko_k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Węgorzewo

Zadanka z Geometrii Analitycznej:)

Post autor: Cacko_k »

4 zadanka....napewno rozpykacie:) Robie je..ale mi kosmiczne wyniki wychodzą...więc upewnie się u was:)

1) Wyznacz współrzędne punktu A' symetryczne do punktu A=(-2,;9), względem prostej o równaniu y=2/3x+6

2) Dany jest prostokąt ABCD gdzie A=(-5;2), B=(7;-7) i i wektor AD=[3;4] Wyznacz:

a) współrzędne wektora AB
b) współrzędne punktów C i D

3) Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A=(-1:2), B=(-3;4), C=(5:8) oraz równania osi symetri okręgu do której należy punkt P=(0:6)

4) Środkiem symetrii kwadratu ABCD jest punkt S=(1;3), a bok AB zawarty jest w prostej o równaniu y=-2x-4. Oblicz długość przękotne kwadratu ABCD.
Ostatnio zmieniony 2 paź 2007, o 17:26 przez Cacko_k, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ