permutacje, wariacje, kombinacje...
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
permutacje, wariacje, kombinacje...
a) Od liczby wszystkich możliwosci na jakie mogę wybrac 10 kart (wybieram 10 z 52) odejmuję liczbe możliwosci w których nie ma żadnego asa (wybieram 10 z 48)
b) Asa mogę wybrać na 4 sposoby, do niego dolosowuję 9 kart z pozostałych 48 (bo już bez asów)
b) Asa mogę wybrać na 4 sposoby, do niego dolosowuję 9 kart z pozostałych 48 (bo już bez asów)
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
permutacje, wariacje, kombinacje...
9. dobrze, choć wg mnie lepiej widać jak sie zapisze: \(\displaystyle{ 6 5 4}\)
10. tu rozumiem że plus u Ciebie z rozpędu...
\(\displaystyle{ C^3_4 C^3_6+C^4_4 C^2_6}\)
10. tu rozumiem że plus u Ciebie z rozpędu...
\(\displaystyle{ C^3_4 C^3_6+C^4_4 C^2_6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
permutacje, wariacje, kombinacje...
jeszcze takie jedno zadanie, które trochę mnie przerosło:
W turnieju rozegrano 84 partie. Ilu zawodników brało udział w turnieju jeżeli 2 z nich wycofało się po rozegraniu 3 partii?
W turnieju rozegrano 84 partie. Ilu zawodników brało udział w turnieju jeżeli 2 z nich wycofało się po rozegraniu 3 partii?
Ostatnio zmieniony 10 paź 2007, o 20:06 przez mat1989, łącznie zmieniany 1 raz.
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
permutacje, wariacje, kombinacje...
Edytowane rozwiązanie.
Temat zadania:
W turnieju rozegrano 84 partie. Ilu zawodników brało udział w turnieju jeżeli 2 z nich wycofało się po rozegraniu 3 partii?
Zakładam że każdy z każdym grał raz.
n - liczba zawodników w turnieju po wycofaniu się dwóch osób
n graczy rozegrało \(\displaystyle{ C^2_n}\) partii.
n+2 graczy rozegrało \(\displaystyle{ C^2_n+6}\) partii.
czyli:
\(\displaystyle{ C^2_n+6=84}\)
Tym razem rozwiązanie wychodzi naturalne n=13. Czyli wszystko się zgadza.
Jeśli coś niejasne dalej to pytaj.
Temat się już znacznie wydłużył także następne zadania umieszczaj już w osobnych tematach.
Temat zadania:
W turnieju rozegrano 84 partie. Ilu zawodników brało udział w turnieju jeżeli 2 z nich wycofało się po rozegraniu 3 partii?
Zakładam że każdy z każdym grał raz.
n - liczba zawodników w turnieju po wycofaniu się dwóch osób
n graczy rozegrało \(\displaystyle{ C^2_n}\) partii.
n+2 graczy rozegrało \(\displaystyle{ C^2_n+6}\) partii.
czyli:
\(\displaystyle{ C^2_n+6=84}\)
Tym razem rozwiązanie wychodzi naturalne n=13. Czyli wszystko się zgadza.
Jeśli coś niejasne dalej to pytaj.
Temat się już znacznie wydłużył także następne zadania umieszczaj już w osobnych tematach.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2007, o 20:13 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
permutacje, wariacje, kombinacje...
Znaczy się kto rozegrał 3 partie? Tych dwóch gosci czy kazdy z kazdym? Moze napisz od początku tresc zadania...
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
permutacje, wariacje, kombinacje...
znaczy się zamiast 2 ma być 3 partie. No i właśnie z tym mam problem. Bo ja to widzę, że wszyscy grają partie na raz, czyli wtedy wszyscy rozegrali po 3 partie i chciałem to zapisać tak samo jak Ty tylko zamiast 84-6 dać 84-3n.
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
permutacje, wariacje, kombinacje...
Zobacz wyżej, teraz jest dobrze. Czy graja naraz czy nie naraz nie ma znaczenia, mamy 6 nadmiarowych partii które na samym koncu mozna uwzględnić. Wystarczy policzyć ile gier zagra n osób.