Cześć,
mam wydaje mi się proste pytanie, który wzór i dlaczego jest poprawny?
\(\displaystyle{ u(x,t) = \frac{1}{2 }( \phi(x-ct) + \phi(x+ct)) + \frac{1}{2c} \int_{x-ct}^{x+ct} \psi(y) dy}\)
czy
\(\displaystyle{ u(x,t) = \frac{1}{2 }( \phi(x+ct) + \phi(x-ct)) + \frac{1}{2c} \int_{x-ct}^{x+ct} \psi(y) dy}\)
?
Jeśli oba są poprawne, to kiedy stosuję który?
W zależności, od użycia, w wyniku końcowym mam inny znak przy cos. np.
\(\displaystyle{ \sin (3x)\cos (6t)}\) i \(\displaystyle{ \sin (3x)\cos (-6t)}\)
Proszę o pomoc.
pozdrawiam,
Wzór d'Alemberta
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 17 razy
Wzór d'Alemberta
Ostatnio zmieniony 14 cze 2018, o 16:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Wzór d'Alemberta
Funkcja cosinus jest parzysta, więc na jedno wychodzi.W zależności, od użycia, w wyniku końcowym mam inny znak przy \(\displaystyle{ cos}\). np.
\(\displaystyle{ \sin(3x)\cos(6t)}\) i \(\displaystyle{ \sin(3x)\cos(-6t)}\)
Jak się dobrze przyjrzysz, to zauważysz, że te dwa wzory różnią się tylko kolejnością składników, czyli to jest to samo.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 17 razy
Wzór d'Alemberta
Tak też sobie to tłumaczyłem. Rozumiem, że w takim razie, obie odpowiedzi będą poprawne w zadaniu. Dziękuję za pomoc.