Równania i nierówności - zadania z treścią
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 1 mar 2007, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Detroit
- Podziękował: 10 razy
Równania i nierówności - zadania z treścią
ZADANIE 1
Ania i Wojtek dostali od mamy taką samą kwotę pieniędzy na drugie śniadanie. Wojtek kupił dwie bułki i herbatę, Ania kupiła bułkę i dwie herbaty. Wojtkowi zostało 50gr,a Ani 1,40zł. herbata kosztowała 90gr. Ile kosztowała jedna bułka?
ZADANIE 2
Normalny bilet do kina jest o 3zł droższy od biletu ulgowego.Pani Kotłowksa poszla do kina z dwojgiem dzieci i zaplacila z abilety 39zł. Ile ksoztował bilet ulgowy, a ile normalny?
ZADANIE 3
Podczas turnieju rycerskiego u Króla Lula każda Walka trwała 7 minut. Czas odmierzano dwiema klepsydrami - małą i dużą . podczas jednej walki małą klepsydrę obracano 3 razy i potem dużą 6 razy albo małą klepsydrę obracano 8 razy i potem dużą 2 razy. jaki czas odmierzała mała klepsydra?
ZADANIE 4
Dwa borsuki ważą tyle, co trzy lisy, a dwa ważą o 5kg więcej od jednego borsuka. Ile waży borsuk?
ZADANIE 5
Basia jest o 5 lat starsza od Agnieszki. Rok temu była dwa razy starsza od Agnieszki. ile lat ma Agnieszka?
ZADANIE 6
Trzech zbójów: Olek i dwóch Marcinów podzieliło się upem. Marcinowie wzięli po tyle samo skrzyń złota, Olek (herszt) - o pięć skrzyń więcej niż każdy z Marcinów, ale Marcinowie razem wzięli o cztery skrzynie więcej niż Olek. Ile było skrzyń złota?
[/list]
Ania i Wojtek dostali od mamy taką samą kwotę pieniędzy na drugie śniadanie. Wojtek kupił dwie bułki i herbatę, Ania kupiła bułkę i dwie herbaty. Wojtkowi zostało 50gr,a Ani 1,40zł. herbata kosztowała 90gr. Ile kosztowała jedna bułka?
ZADANIE 2
Normalny bilet do kina jest o 3zł droższy od biletu ulgowego.Pani Kotłowksa poszla do kina z dwojgiem dzieci i zaplacila z abilety 39zł. Ile ksoztował bilet ulgowy, a ile normalny?
ZADANIE 3
Podczas turnieju rycerskiego u Króla Lula każda Walka trwała 7 minut. Czas odmierzano dwiema klepsydrami - małą i dużą . podczas jednej walki małą klepsydrę obracano 3 razy i potem dużą 6 razy albo małą klepsydrę obracano 8 razy i potem dużą 2 razy. jaki czas odmierzała mała klepsydra?
ZADANIE 4
Dwa borsuki ważą tyle, co trzy lisy, a dwa ważą o 5kg więcej od jednego borsuka. Ile waży borsuk?
ZADANIE 5
Basia jest o 5 lat starsza od Agnieszki. Rok temu była dwa razy starsza od Agnieszki. ile lat ma Agnieszka?
ZADANIE 6
Trzech zbójów: Olek i dwóch Marcinów podzieliło się upem. Marcinowie wzięli po tyle samo skrzyń złota, Olek (herszt) - o pięć skrzyń więcej niż każdy z Marcinów, ale Marcinowie razem wzięli o cztery skrzynie więcej niż Olek. Ile było skrzyń złota?
[/list]
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Równania i nierówności - zadania z treścią
4)
Tam ma być, (....)a dwa lisy ważą(...), tak?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2b=3l\\2l=b+5\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} l=10\\b=15\end{cases}}\)
5)patrz temat wcześniej
Tam ma być, (....)a dwa lisy ważą(...), tak?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2b=3l\\2l=b+5\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} l=10\\b=15\end{cases}}\)
5)patrz temat wcześniej
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 1 mar 2007, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Detroit
- Podziękował: 10 razy
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Równania i nierówności - zadania z treścią
2)
\(\displaystyle{ u+3+u+u=39}\)
\(\displaystyle{ u=12}\)-ulgowy
normalny 15
[ Dodano: 2 Października 2007, 17:31 ]
1)
\(\displaystyle{ 2b+0,90+0,50=b+1,8+1,4}\)
\(\displaystyle{ b=1,8}\)
[ Dodano: 2 Października 2007, 17:34 ]
6)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+5=y\\y+4=2x\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x=9}\)
Każdy z Marcinów wziął 9 skrzynek, Olek-14.
\(\displaystyle{ u+3+u+u=39}\)
\(\displaystyle{ u=12}\)-ulgowy
normalny 15
[ Dodano: 2 Października 2007, 17:31 ]
1)
\(\displaystyle{ 2b+0,90+0,50=b+1,8+1,4}\)
\(\displaystyle{ b=1,8}\)
[ Dodano: 2 Października 2007, 17:34 ]
6)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+5=y\\y+4=2x\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x=9}\)
Każdy z Marcinów wziął 9 skrzynek, Olek-14.
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Równania i nierówności - zadania z treścią
3)
x-czas obrotu małej klapsydry
y-duzej klapsydry
7minut =420s
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x +6y=420\\8x +2y=420\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x +6y=420\\-24x -6y=-1260\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -21x=-840}\)
\(\displaystyle{ x=40}\)
\(\displaystyle{ 120 +6y=420}\)
\(\displaystyle{ y=50}\)
sorq literówka
x-czas obrotu małej klapsydry
y-duzej klapsydry
7minut =420s
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x +6y=420\\8x +2y=420\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x +6y=420\\-24x -6y=-1260\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -21x=-840}\)
\(\displaystyle{ x=40}\)
\(\displaystyle{ 120 +6y=420}\)
\(\displaystyle{ y=50}\)
sorq literówka