Oblicz cenę towaru
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2006, o 15:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wołomin
- Podziękował: 24 razy
Oblicz cenę towaru
Bardzo proszę o pomoc w ułożeniu równania do zadania:
Cenę pewnego towaru zmniejszono o 15 % a potem zwiąkszono o 40%. Teraz towar ten jest o 57 zł droższy niż przed pierwszą zmianą ceny. Jaka jest jego cena?
Dałoby radę to zadanie rozwiązać z proporcji? Zwykle tak rozwiązuję zadania procentowe.
Cenę pewnego towaru zmniejszono o 15 % a potem zwiąkszono o 40%. Teraz towar ten jest o 57 zł droższy niż przed pierwszą zmianą ceny. Jaka jest jego cena?
Dałoby radę to zadanie rozwiązać z proporcji? Zwykle tak rozwiązuję zadania procentowe.
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Oblicz cenę towaru
Dałoby z proporcji, ale można też od razu:
x - oryginalna cena towaru
0,85x - cena po obniżce
1,4(0,85x)=1,19x - cena po podwyżce
i teraz można proporcję:
19% - 57 zł
100% - x
stąd x=300 zł
x - oryginalna cena towaru
0,85x - cena po obniżce
1,4(0,85x)=1,19x - cena po podwyżce
i teraz można proporcję:
19% - 57 zł
100% - x
stąd x=300 zł
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Oblicz cenę towaru
Milena pisze:Teraz towar ten jest o 57 zł droższy niż przed pierwszą zmianą ceny. Jaka jest jego cena?
Skoro teraz kosztuje 47,90 i jest o 57 zł droższy niż przed pierwszą zmianą ceny, to z tego wynika, że wtedy kosztował -9,10 zł...Milena pisze:W odpowiedziach mam 47,90 zł
Zresztą policz:
300*0,85=255
255*1,4=357=300+57
Czyli cena wynosi 357 zł.
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Oblicz cenę towaru
Obniżka o 85% - 0,85x
podwyżka o 40% nowej ceny to 140%*(0,85x)=(140%*0,85)x=119%x
a więc podwyżka w stosunku do ceny pierwotnej to 19% (i z zadania wynika, ze jest to 57zł).
Sorry ale nie umiem prościej tłumaczyć...
podwyżka o 40% nowej ceny to 140%*(0,85x)=(140%*0,85)x=119%x
a więc podwyżka w stosunku do ceny pierwotnej to 19% (i z zadania wynika, ze jest to 57zł).
Sorry ale nie umiem prościej tłumaczyć...
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2006, o 15:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wołomin
- Podziękował: 24 razy
Oblicz cenę towaru
Dzięki. Muszę to przetrawić.
[ Dodano: 2 Października 2007, 12:17 ]
Przetrawiłam to na swój sposób i zrobiłam to tak:
x-0,15x+0,4(x-0,15x)=x+57
x-015x+0,4x-0,06x-x=57
0,19x=57
x=300
Ja muszę każde zadanie przeanalizować i rozłożyć je niemalże na części pierwsze. Wtedy zrozumiem. Dzięki za naprowadzenie na prawidłowy tok myślenia. Może trochą naookoło ale wiem już w czym rzecz.
[ Dodano: 2 Października 2007, 12:17 ]
Przetrawiłam to na swój sposób i zrobiłam to tak:
x-0,15x+0,4(x-0,15x)=x+57
x-015x+0,4x-0,06x-x=57
0,19x=57
x=300
Ja muszę każde zadanie przeanalizować i rozłożyć je niemalże na części pierwsze. Wtedy zrozumiem. Dzięki za naprowadzenie na prawidłowy tok myślenia. Może trochą naookoło ale wiem już w czym rzecz.