1. Do zbiornika o pojemności \(\displaystyle{ V=3\:m^3}\) tłoczono powietrze \(\displaystyle{ (M=29\:kg/kmol)}\).
Parametry powietrza w zbiorniku wynosiły:
- na początku procesu \(\displaystyle{ p _1=0,5\:MPa,\ t_1=20^\circ C}\),
- na końcu procesu \(\displaystyle{ p_2=1,1\:MPa,\ t_2=45^\circ C}\).
Obliczyć masę powietrza wtłoczonego do zbiornika. Podać masę powietrza w mownych (normalnych) metrach sześciennych. Parametry umowne: ciśnienie \(\displaystyle{ 0,1\: MPa}\), temperatura \(\displaystyle{ 0^\circ C}\).
Obliczyć masę powietrza wtłoczonego do zbiornika.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 31 maja 2018, o 02:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Obliczyć masę powietrza wtłoczonego do zbiornika.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2018, o 20:07 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stopień to: ^\circ . Jednostki wielkości fizycznych należy oddzielać od wartości odstępem. W tekście wszystkie stałe fizyczne (zwłaszcza z jednostkami) koduj w LaTeXu.
Powód: Stopień to: ^\circ . Jednostki wielkości fizycznych należy oddzielać od wartości odstępem. W tekście wszystkie stałe fizyczne (zwłaszcza z jednostkami) koduj w LaTeXu.
-
- Użytkownik
- Posty: 503
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 46 razy
Re: Obliczyć masę powietrza wtłoczonego do zbiornika.
Zastosuj 2x r-nie Clapeyrona \(\displaystyle{ pV = \frac{m}{\mu} RT}\), z których wyznaczysz masę \(\displaystyle{ \Delta m = m_2 - m_1}\) wtłoczonego powietrza a następnie "przetłumaczysz" ją na warunki normalne.