Wymiana ciepła

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
olcivks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 cze 2018, o 14:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Wymiana ciepła

Post autor: olcivks »

Witam was serdecznie. Piszę z prośbą o pomoc w rozwiązaniu dwóch zadań. Przyznam, że jestem zielona w tych tematach, dlatego byłabym wdzięczna za wskazówki/pomoc w rozwiązaniu tych zadań.

1. Obliczyć gęstość strumienia ciepła przenikającego przez czystą powierzchnię ogrzewalną kotła parowego oraz temperatury na powierzchniach ścianki, jeśli dane są następujące wielkości: temperatura spalin \(\displaystyle{ 10000^\circ C}\), temperatura wrzącej wody \(\displaystyle{ 2000^\circ C}\), współczynnik przewodzenia przez ściankę \(\displaystyle{ \lambda=50\:\frac{W}{m\cdot K}}\) , jej grubość \(\displaystyle{ 0,012\:m}\). Współczynnik przejmowania ciepła od spalin do ścianki \(\displaystyle{ 100\:\frac{W}{m^2\cdot K}}\) i od ścianki do wrzącej wody \(\displaystyle{ 5000\:\frac{W}{m^2\cdot K}}\).

2. Ściana składa się z cegły ogniotrwałej o grubości \(\displaystyle{ 0,2\:m}\) i \(\displaystyle{ \lambda_1=1,4\:\frac{W}{m\cdot K}}\) , cegły izolacyjnej o grubości \(\displaystyle{ 0,1\:m}\) i \(\displaystyle{ \lambda_2=0,21\:\frac{W}{m\cdot K}}\) oraz zwykłej cegły o grubości \(\displaystyle{ 0,2\:m}\) i \(\displaystyle{ \lambda_3=0,7\:\frac{W}{m\cdot K}}\). Temperatura na wewnętrznej warstwie pieca wynosi \(\displaystyle{ 1200^\circ C}\), a na zewnątrz \(\displaystyle{ 330\:K}\). Obliczyć straty ciepła na jednostkę powierzchni oraz temperatury na styku poszczególnych warstw.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2018, o 22:47 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ