Stosując metodę uzmienniania stałej rozwiązać równanie

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
yolanty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 cze 2018, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Stosując metodę uzmienniania stałej rozwiązać równanie

Post autor: yolanty »

\(\displaystyle{ y'+ \frac{1}{x^2} \cdot y=\frac{1}{x^3}}\)

Wyszło mi, że \(\displaystyle{ y=B(x) \cdot e^{\frac{1}{x}}}\) i \(\displaystyle{ B(x)= \int\frac{1}{x^3 \cdot e^{ \frac{1}{x} }}}\). Nie bardzo wiem jak tę całkę obliczyć.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2018, o 12:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
szw1710

Stosując metodę uzmienniania stałej rozwiązać równanie

Post autor: szw1710 »

Mamy \(\displaystyle{ \int \frac{1}{x}\cdot e^{-\tfrac{1}{x}}\cdot \frac{1}{x^2}\dd x.}\) Pozwala nam to na podstawienie \(\displaystyle{ e^{\frac{1}{x}}=t.}\)
ODPOWIEDZ