Zadanie z kątem
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 23:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Zadanie z kątem
Punkt M należący do wnętrza kąta o mierze \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\) jest odległy od jego ramion o 1 i 2. Oblicz odległość punktu M od wierzchołka tego kąta.
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem. Męcze się i męcze. Próbuje wypisać jakieś zależności, z tw. sinusów i cosinusów, ale nie mogę zastąpić żadnej niewiadomej.
Proszę o jakąś podpowiedź
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem. Męcze się i męcze. Próbuje wypisać jakieś zależności, z tw. sinusów i cosinusów, ale nie mogę zastąpić żadnej niewiadomej.
Proszę o jakąś podpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
Zadanie z kątem
Oznaczmy kat miedzy wierzcholkiem a punktem M przez \(\displaystyle{ \alpha}\)
wtedy ten drugi kąt wynosi \(\displaystyle{ 60-\alpha}\) i niech x oznacz szukaną odległość
teraz
wystarczy z trójkatów prostokątnych
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ sin(60-\alpha)=\frac{2}{x}}\)
wyliczyc x
wtedy ten drugi kąt wynosi \(\displaystyle{ 60-\alpha}\) i niech x oznacz szukaną odległość
teraz
wystarczy z trójkatów prostokątnych
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ sin(60-\alpha)=\frac{2}{x}}\)
wyliczyc x
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 23:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Zadanie z kątem
Zrobiłem podobnie z kątami, nawet doszedłem do podobnych wniosków, lecz niestety nie wymyśliłem jak z tego może wyjść x
Z pierwszego wyznaczmy x i wstawimy do drugiego równania, i mamy dziwną funkcję trygonometryczną: \(\displaystyle{ sin(60-\alpha) = 2sin\alpha}\) . Nie wiem jak ją rozwiązać.
Mogę prosić o jeszcze jedną wskazówkę ?
Z pierwszego wyznaczmy x i wstawimy do drugiego równania, i mamy dziwną funkcję trygonometryczną: \(\displaystyle{ sin(60-\alpha) = 2sin\alpha}\) . Nie wiem jak ją rozwiązać.
Mogę prosić o jeszcze jedną wskazówkę ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
Zadanie z kątem
\(\displaystyle{ sin(60-\alpha) = 2sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin60cos\alpha-cos60sin\alpha = 2sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}cos\alpha=\frac{5}{2}sin\alpha}\)
i teraz korztasz z \(\displaystyle{ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1}\) i wyliczas sinus
\(\displaystyle{ sin60cos\alpha-cos60sin\alpha = 2sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}cos\alpha=\frac{5}{2}sin\alpha}\)
i teraz korztasz z \(\displaystyle{ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1}\) i wyliczas sinus
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 23:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Zadanie z kątem
Przepraszam za stwarzane problemy... wyszło mi z tego:
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha = \frac{3}{28}}\)
Co z tym mogę zrobić ?
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha = \frac{3}{28}}\)
Co z tym mogę zrobić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy