dwa zadanka
1,dla jakich wartości parametru a zbiór rozwiązań nierówności x�-3x+20[/latex]?
2,wyzacz te wartości parametru m, dla których równanie \(\displaystyle{ x^2-(m-3)x+m-1=0}\) ma dwa rozwiązania x1 i x2 spełniające warunek \(\displaystyle{ x_1^2\cdot x_2+x_1\cdot x^2_2+x_1\cdot x_2=2}\)
za wszystkie wskazówki bede wdzieczna
[edit] Prosze zapoznac sie z regulaminem obowiazujacym na forum matematyka.pl Kuch2r
Dla jakich wartosci parametru m....
- południowalolka
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 23 razy
Dla jakich wartosci parametru m....
Ostatnio zmieniony 1 paź 2007, o 21:04 przez południowalolka, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 21 paź 2006, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krosno
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 11 razy
Dla jakich wartosci parametru m....
ad 2
na poczatku proponuje przekształcić równanie wyciągając przed nawias \(\displaystyle{ x_{1}x_{2}}\) pozostanie
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2} (x_{1}+x_{2}+1)=2}\) teraz łatwo w to wsadzić wzory vieta
co do parametru, wyliczysz z koniunkcji dwóch warunków:
\(\displaystyle{ \Delta >0 \wedge x_{1}x_{2} (x_{1}+x_{2}+1)=2}\)
do równania oczywiście stosuj wzorki viet'y (chyba tak sie to pisze )
na poczatku proponuje przekształcić równanie wyciągając przed nawias \(\displaystyle{ x_{1}x_{2}}\) pozostanie
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2} (x_{1}+x_{2}+1)=2}\) teraz łatwo w to wsadzić wzory vieta
co do parametru, wyliczysz z koniunkcji dwóch warunków:
\(\displaystyle{ \Delta >0 \wedge x_{1}x_{2} (x_{1}+x_{2}+1)=2}\)
do równania oczywiście stosuj wzorki viet'y (chyba tak sie to pisze )
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 17 razy
Dla jakich wartosci parametru m....
\(\displaystyle{ \Delta qslant 0}\) bo nie powiedziane jest że dwa różne
co do 1 wskazówka pamietaj ze ramiona mogą byc skierowane w dół albo w góre i rozwiaż tą pierwszą nierówności i w potem zrób sobie rysunek i z niego moze coś zobaczysz
co do 1 wskazówka pamietaj ze ramiona mogą byc skierowane w dół albo w góre i rozwiaż tą pierwszą nierówności i w potem zrób sobie rysunek i z niego moze coś zobaczysz