Rozwiąż równania

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
verges
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 cze 2017, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Rozwiąż równania

Post autor: verges »

1. \(\displaystyle{ \log _{2x}(4x-1)=2}\)
2. \(\displaystyle{ 2 ^{x+3}-5 \cdot 2 ^{x-2}=13,5}\)
Jakby ktoś mógł mi to wytłumaczyć bo w ogóle tego nie rozumiem.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2018, o 14:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Rozwiąż równania

Post autor: a4karo »

1. Użyj definicji logarytmu (ale najpierw przyjrzyj się dziedzinie wyrażenia)

2. \(\displaystyle{ t=2^x}\) załatwia sprawę
verges
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 cze 2017, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Rozwiąż równania

Post autor: verges »

Nadal nie ogarniam
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36045
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Rozwiąż równania

Post autor: Jan Kraszewski »

Czego konkretnie nie ogarniasz? Znasz definicję logarytmu?

JK
verges
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 cze 2017, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Rozwiąż równania

Post autor: verges »

Jan Kraszewski pisze:Czego konkretnie nie ogarniasz? Znasz definicję logarytmu?

JK
Znam, 1 udało mi się już ogarnąć ale tego drugiego to nie potrafię wprowadziłem pomocniczą t i zaciąłem się na \(\displaystyle{ t ^{3} - 5 \cdot t ^{-2}=13,5}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36045
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Rozwiąż równania

Post autor: Jan Kraszewski »

verges pisze:Znam, 1 udało mi się już ogarnąć
A pamiętałeś o dziedzinie?
verges pisze:ale tego drugiego to nie potrafię wprowadziłem pomocniczą t i zaciąłem się na \(\displaystyle{ t ^{3} - 5 \cdot t ^{-2}=13,5}\)
Bo źle zrobiłeś podstawienie.

\(\displaystyle{ 2 ^{x+3}-5 \cdot 2 ^{x-2}=2^3\cdot 2^x-5 \cdot 2^{-2} \cdot 2 ^x=8\cdot 2^x-\frac{5}{4} \cdot 2 ^x=\frac{27}{4}\cdot 2^x}\)

JK
verges
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 cze 2017, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Rozwiąż równania

Post autor: verges »

Jan Kraszewski pisze: A pamiętałeś o dziedzinie?
Tak, dziedzina jaka mi wyszła to\(\displaystyle{ x \in \left( -\infty ; \frac{1}{4} \right)}\), a wynik to \(\displaystyle{ x _{1}=-2\sqrt{2}, x _{2}=2\sqrt{2}}\) z czego do dziedziny należy tylko \(\displaystyle{ -2\sqrt{2}}\)
Bo źle zrobiłeś podstawienie.

\(\displaystyle{ 2 ^{x+3}-5 \cdot 2 ^{x-2}=2^3\cdot 2^x-5 \cdot 2^{-2} \cdot 2 ^x=8\cdot 2^x-\frac{5}{4} \cdot 2 ^x=\frac{27}{4}\cdot 2^x}\)
Wyszło mi, że \(\displaystyle{ t=2}\), z czego \(\displaystyle{ x=1}\).
Ostatnio zmieniony 31 maja 2018, o 16:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36045
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Rozwiąż równania

Post autor: Jan Kraszewski »

verges pisze:Tak, dziedzina jaka mi wyszła to\(\displaystyle{ x \in \left( -\infty ; \frac{1}{4} \right)}\),
Źle, zupełnie. Dziedzina to \(\displaystyle{ \left( \frac14,\frac12\right)\cup\left( \frac12,+\infty\right)}\). Popełniłeś zatem dwa błędy: pomyliłeś znak przy wyznaczaniu dziedziny argumentu i zupełnie zapomniałeś o dziedzinie podstawy.
verges pisze: a wynik to \(\displaystyle{ x _{1}=-2\sqrt{2}, x _{2}=2\sqrt{2}}\) z czego do dziedziny należy tylko \(\displaystyle{ -2\sqrt{2}}\)
No i kolejny błąd - równanie też źle rozwiązałeś. Napisz może swoje rachunki, to pokażemy Ci, gdzie się mylisz.
verges pisze:Wyszło mi, że \(\displaystyle{ t=2}\), z czego \(\displaystyle{ x=1}\).
To jest dobrze, choć po przekształceniach, które Ci zrobiłem, podstawienie było raczej zbędne...

JK
verges
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 cze 2017, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Rozwiąż równania

Post autor: verges »

\(\displaystyle{ D: 4x>1\\ x>\frac{1}{4}\\ D= x \in \left( - \infty ; \frac{1}{4} \right)}\)

\(\displaystyle{ 2x ^{2} = 4x-1 \\ 2x ^{2} -4x+1=0 \\ \Delta: 16-8=8 \\ x _{1}= \frac{4- 2\sqrt{2} }{4} = - 2\sqrt{2} \\x_{2}= \frac{4+ 2\sqrt{2} }{4} = 2\sqrt{2}}\)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2018, o 16:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36045
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Rozwiąż równania

Post autor: Jan Kraszewski »

No tak...
verges pisze:\(\displaystyle{ D: 4x>1\\ x>\frac{1}{4}\\ D= x \in \left( - \infty ; \frac{1}{4} \right)}\)
Naprawdę uważasz, że liczby większe od \(\displaystyle{ \frac14}\) należą do zbioru \(\displaystyle{ \left( - \infty ; \frac{1}{4} \right)}\) ? Np. \(\displaystyle{ 1}\) tam należy?

Poza tym, tak jak napisałem, to za mało. Brakuje założeń dotyczących podstawy logarytmu, czyli \(\displaystyle{ 2x>0}\) i \(\displaystyle{ 2x\ne 1}\).
verges pisze:\(\displaystyle{ 2x ^{2} = 4x-1}\)
A tu błąd masz na samym początku. Powinno być

\(\displaystyle{ \red (\black 2x \red )\black^2=4x-1}\),

zgodnie z definicją \(\displaystyle{ \log_ab=c\iff a^c=b}\) dla \(\displaystyle{ a=2x, b=4x-1, c=2}\).

JK
verges
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 cze 2017, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Rozwiąż równania

Post autor: verges »

Jan Kraszewski pisze:Naprawdę uważasz, że liczby większe od \(\displaystyle{ \frac14}\) należą do zbioru \(\displaystyle{ \left( - \infty ; \frac{1}{4} \right)}\) ? Np. \(\displaystyle{ 1}\) tam należy?
No tak, pomyliłem znak.
Jan Kraszewski pisze:Źle, zupełnie. Dziedzina to \(\displaystyle{ \left( \frac14,\frac12\right)\cup\left( \frac12,+\infty\right)}\).
Nie do końca rozumiem skąd to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
Ostatnio zmieniony 31 maja 2018, o 17:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36045
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Rozwiąż równania

Post autor: Jan Kraszewski »

verges pisze:
Jan Kraszewski pisze:Źle, zupełnie. Dziedzina to \(\displaystyle{ \left( \frac14,\frac12\right)\cup\left( \frac12,+\infty\right)}\).
Nie do końca rozumiem skąd to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Stąd:
Jan Kraszewski pisze:Poza tym, tak jak napisałem, to za mało. Brakuje założeń dotyczących podstawy logarytmu, czyli \(\displaystyle{ 2x>0}\) i \(\displaystyle{ \red 2x\ne 1}\).
JK
verges
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 cze 2017, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Rozwiąż równania

Post autor: verges »

Dobra wiem już co i jak dzięki wielkie za pomoc i wytłumaczenie.
Wynik wyszedł 1
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36045
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Rozwiąż równania

Post autor: Jan Kraszewski »

verges pisze:Wynik wyszedł 1
No i źle... Pokaż rachunki.

JK
verges
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 cze 2017, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Rozwiąż równania

Post autor: verges »

Jan Kraszewski pisze:
verges pisze:Wynik wyszedł 1
No i źle... Pokaż rachunki.

JK
\(\displaystyle{ (2x) ^{2} = 4x-1 \\
4x ^{2} -4x+1=0 \\ \Delta:16-16=0 \\ x _{0}= \frac{4}{8}= \frac{1}{2}}\)


już wiem co zrobiłem źle zapomniałem mianownik pomnożyć we wzorze na x.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2018, o 17:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ