Szybkość
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Szybkość
Ustal, która z wymienionych wartości jest największa.
V\(\displaystyle{ _{1}}\)=40\(\displaystyle{ \frac{m}{s}}\)
V\(\displaystyle{ _{2}}\)=400\(\displaystyle{ \frac{cm}{s}}\)
V\(\displaystyle{ _{3}}\)=0,4\(\displaystyle{ \frac{km}{s}}\).
Uzasadnij odpowiedź przez wykonanie odpowiednich obliczeń.
V\(\displaystyle{ _{1}}\)=40\(\displaystyle{ \frac{m}{s}}\)
V\(\displaystyle{ _{2}}\)=400\(\displaystyle{ \frac{cm}{s}}\)
V\(\displaystyle{ _{3}}\)=0,4\(\displaystyle{ \frac{km}{s}}\).
Uzasadnij odpowiedź przez wykonanie odpowiednich obliczeń.
- Undre
- Gość Specjalny
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Szybkość
po pierwsze co to ma do termodynamiki ? po drugie 100 cm to metr, 1000m to kilometr, zatem 0.4 km = 0.4 * 1000m = 400 m, stad v3 > v1, v2 jest zas najmniejsza z podanych
- Undre
- Gość Specjalny
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Szybkość
oO
Po kolei :
- sto centymetrów to metr
- tysiąc metrów to kilometr
- jeżeli poruszam się z prędkością 400cm na sekundę, a 100 cm to metr, to znaczy, że poruszam się z prędkością 4 metry na sekundę, bo to tyle samo
- analogicznie jeżeli moja prędkość wynosi 0.4 kilometra na sekundę, a jeden kilometr to 1000 metrów, to 0.4 kilometra ( po wymnożeniu tych dwóch wartości ) da mi 400 metrów.
- na tej podstawie można rzec, że skoro poruszając się podanymi prędkościami w przeciągu jednej sekundy pokonuję :
40 metrów w przypadku prędkości V1
4 metry w przypadku prędkości V2
400 metrów w przypadku prędkości V3
to prędkość V3 jest największa. Jeżeli to tłumaczenie zawiedzie, przestanę wierzyć w swoje metodyczne umiejętności.
Po kolei :
- sto centymetrów to metr
- tysiąc metrów to kilometr
- jeżeli poruszam się z prędkością 400cm na sekundę, a 100 cm to metr, to znaczy, że poruszam się z prędkością 4 metry na sekundę, bo to tyle samo
- analogicznie jeżeli moja prędkość wynosi 0.4 kilometra na sekundę, a jeden kilometr to 1000 metrów, to 0.4 kilometra ( po wymnożeniu tych dwóch wartości ) da mi 400 metrów.
- na tej podstawie można rzec, że skoro poruszając się podanymi prędkościami w przeciągu jednej sekundy pokonuję :
40 metrów w przypadku prędkości V1
4 metry w przypadku prędkości V2
400 metrów w przypadku prędkości V3
to prędkość V3 jest największa. Jeżeli to tłumaczenie zawiedzie, przestanę wierzyć w swoje metodyczne umiejętności.