Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
-
piwne_oko
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pułtusk
- Podziękował: 26 razy
Post
autor: piwne_oko » 1 paź 2007, o 18:57
rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ (x^{2}-\frac{1}{2})+(x^{2}-\frac{1}{2})^{3}+(x^{2}-\frac{1}{2})^{5}+...=\frac{2}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 1 paź 2007, o 19:19 przez
piwne_oko, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Piotr Rutkowski
- Gość Specjalny

- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Post
autor: Piotr Rutkowski » 1 paź 2007, o 19:05
Hmm, jak to jest tutaj z tymi potęgami? Napierw mamy wykładnik 1, potem dwa, potem 5??? Czy nie powinno tutaj być 3 zamiast 5?
-
piwne_oko
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pułtusk
- Podziękował: 26 razy
Post
autor: piwne_oko » 1 paź 2007, o 19:19
drugi nawias jest do 3.przepraszam.mój błąd.
-
Piotr Rutkowski
- Gość Specjalny

- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Post
autor: Piotr Rutkowski » 1 paź 2007, o 19:30
Mamy więc tutaj do czynienia z szeregiem geometrycznym o pierwszym wyrazie równym:\(\displaystyle{ a_{1}=x^{2}-\frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ q=(x^{2}-\frac{1}{2})^{2}}\) musi być spełnione:
\(\displaystyle{ |q|}\)
-
piwne_oko
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pułtusk
- Podziękował: 26 razy
Post
autor: piwne_oko » 1 paź 2007, o 20:36
kurcze nie wyszlo.w odpowiedziach jest x=1 lub x=-1