Obliczenie reakcji podporowych

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
Didek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 maja 2018, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie

Obliczenie reakcji podporowych

Post autor: Didek »

Cześć wszystkim, potrzebuję pomocy w wyliczeniu reakcji podporowych (\(\displaystyle{ V_a,V_b,H_a,H_b}\)) w kratownicy z przegubem.
Jakiego bym nie ułożył równania to wychodzą w nim 2 niewiadome.
Moja kratownica:

Równania jakie mam:
[...]
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 23 maja 2018, o 21:47 przez AiDi, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Obliczenie reakcji podporowych

Post autor: kruszewski »

Jeżeli układał Kolega równania, to poproszę choć jedno z nich tu pokazać. Będzie można wtedy wskazać miejsce i powód kłopotów.
W.Kr.-- 23 maja 2018, o 14:42 --Problem leży w tym, że układając równania kratownicy z "zesztywnionym" węzłem otrzymjemy cztery niewiadome, \(\displaystyle{ R_{Ax},\ R_{Ay}, \ R_{Bx},\ R_{By}}\) albo \(\displaystyle{ R_A, \ \alpha \ i \ R_B , \ \beta}\) gdzie kąty \(\displaystyle{ \alpha \ i \ \beta}\) to kąty pod jakimi działają te reakcje.
Zadanie na problem pt. układ z przegubem
Rozpinając węzeł=przegub i stawiając pytanie o siłę niezbędną w tym węźle dla spełnienia warunku równowagi jednej ze stron-części, prawej czy lewej znajdujemy siłę z jaką ta część kratownicy oddziaływuję na drugą część. Jest to siła przyłożona do węzła którą rozumiemy jako siłę obciążającą każdą z tych dwu części kratownicy.
Didek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 maja 2018, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie

Obliczenie reakcji podporowych

Post autor: Didek »

kruszewski pisze:Jeżeli układał Kolega równania, to poproszę choć jedno z nich tu pokazać. Będzie można wtedy wskazać miejsce i powód kłopotów.
W.Kr.

-- 23 maja 2018, o 14:42 --

Problem leży w tym, że układając równania kratownicy z "zesztywnionym" węzłem otrzymjemy cztery niewiadome, \(\displaystyle{ R_{Ax},\ R_{Ay}, \ R_{Bx},\ R_{By}}\) albo \(\displaystyle{ R_A, \ \alpha \ i \ R_B , \ \beta}\) gdzie kąty \(\displaystyle{ \alpha \ i \ \beta}\) to kąty pod jakimi działają te reakcje.
Zadanie na problem pt. układ z przegubem
Rozpinając węzeł=przegub i stawiając pytanie o siłę niezbędną w tym węźle dla spełnienia warunku równowagi jednej ze stron-części, prawej czy lewej znajdujemy siłę z jaką ta część kratownicy oddziaływuję na drugą część. Jest to siła przyłożona do węzła którą rozumiemy jako siłę obciążającą każdą z tych dwu części kratownicy.
Czyli jak to mam rozwiązać, jak zapisać sobie te równania, żeby coś z tego wyszło?
Zgłupiałem, zaznaczyłeś te siły składowe, ale co mam z tym zrobić, jakie równanie napisać?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2018, o 17:01 przez Didek, łącznie zmieniany 1 raz.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Obliczenie reakcji podporowych

Post autor: kruszewski »

Ułożyć równania równowagi dla lewej i prawej części po wyjęciu sworznia z przegubu, zauważając, że dla sum momentów względem podpór znane są ramiona składowych siły w przegubie względem podpory.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2018, o 16:45 przez kruszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Didek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 maja 2018, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie

Obliczenie reakcji podporowych

Post autor: Didek »

A Mógłbyś napisać jakieś równanie bo naprawdę już tego nie pojmuję.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Obliczenie reakcji podporowych

Post autor: kruszewski »

Czyli gotowca? Tego nie daję.
W każdym podręczniku mechaniki znajdziesz temat belka, rama z przegubem.
Zaglądnij tu:
306427.htm#p4966655
i powzoruj się.
Didek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 maja 2018, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie

Obliczenie reakcji podporowych

Post autor: Didek »

Nie chodzi to Żebyś pomógł mi w tych reakcjach podporowych, wiem że takie proszenie to pójście na skróty na ja już tutaj nic nie wykombinuję, nie przerabiałem jeszcze takiej kratownicy, żeby w każdym równaniu wychodziły 2 niewiadome, zawsze było takie równanie, które pozwoliłoby wyliczyć jedną niewiadomą i później to już szło. A bez tych reakcji a nie mam co się zabierać do wyznaczanie wartości sił osiowych.
Bo te moje równania co napisałem to są to niczego? Nie da się coś z tego zrobić?
Jakby podpory tej kratownicy były na tej samej wysokości to nie miałbym problemu bo to liczę z momentu na punkt A i B reakcje pionowe podpór a następnie z przegubu z lewej i prawej strony reakcje poziome podpór, a tu mam po 2 niewiadome w równaniu i jak mam z tego wyskoczyć?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Obliczenie reakcji podporowych

Post autor: kruszewski »

Wysokość podpór nie ma nic do rzeczy.
Nie sugeruj się tym, że to jest kratownica. Traktuj tę konstrukcję jako dwie nieważkie tarcze "wypełnione taką sztwnością", że pod wpływem sił przyłożonych do ich konturu (w miejscach gdzie pod nią są węzły) nie deformuje się. I dla takich, dla tych dwu tarcz nie wdając się tym czasem w to czym jaką materią są one wypełnione, obliczamy reakcje ich podpór. Dopiero po obliczeniu tych sił podpierających odsłonimy wnętrza tarcz zastępując ich "sztywności" działaniem prętów. I teraz rozwiązujemy tę konkretną kratownicę.
ODPOWIEDZ