Jaki to pierwiastek, który...
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 16 razy
Jaki to pierwiastek, który...
Witam,
Mam o to takie zadanie: Azotek pewnego pierwiastka ma masę cząsteczkową 148u i zawiera 18,9% azotu. Jaki to pierwiastek.
Nie wiem jak to nawet zacząć, więc każda pomoc się przyda
Pozdrawiam
Mam o to takie zadanie: Azotek pewnego pierwiastka ma masę cząsteczkową 148u i zawiera 18,9% azotu. Jaki to pierwiastek.
Nie wiem jak to nawet zacząć, więc każda pomoc się przyda
Pozdrawiam
- bolo
- Gość Specjalny
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Jaki to pierwiastek, który...
\(\displaystyle{ ?_{x}\mbox{N}_{y}\\
\begin{cases}x\cdot M_{?}+y\cdot 14[\mbox{u}]=148[\mbox{u}] \\ \frac{y\cdot 14[\mbox{u}]}{148[\mbox{u}]}=18,9\%\end{cases}}\)
\begin{cases}x\cdot M_{?}+y\cdot 14[\mbox{u}]=148[\mbox{u}] \\ \frac{y\cdot 14[\mbox{u}]}{148[\mbox{u}]}=18,9\%\end{cases}}\)
- bolo
- Gość Specjalny
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Jaki to pierwiastek, który...
"Zabrałem" z układu okresowego.
Z powyższych zapisów wynika, że \(\displaystyle{ y=2,}\) stąd \(\displaystyle{ ?_{x}\mnox{N}_{2}.}\) Jeżeli pierwiastek jest \(\displaystyle{ \mbox{VI}}\) wartościowy, to musi mieć masę atomową \(\displaystyle{ 120[\mbox{u}]}\), takiego w układzie nie ma. Mogą być trzy atomy \(\displaystyle{ \mbox{II}}\) wartościowego pierwiastka, czyli każdy po \(\displaystyle{ 40[\mbox{u}]}\) - jest to \(\displaystyle{ \mbox{Ca}.}\) Szukany azotek to \(\displaystyle{ \mbox{Ca}_{3}\mbox{N}_{2}.}\)
Z powyższych zapisów wynika, że \(\displaystyle{ y=2,}\) stąd \(\displaystyle{ ?_{x}\mnox{N}_{2}.}\) Jeżeli pierwiastek jest \(\displaystyle{ \mbox{VI}}\) wartościowy, to musi mieć masę atomową \(\displaystyle{ 120[\mbox{u}]}\), takiego w układzie nie ma. Mogą być trzy atomy \(\displaystyle{ \mbox{II}}\) wartościowego pierwiastka, czyli każdy po \(\displaystyle{ 40[\mbox{u}]}\) - jest to \(\displaystyle{ \mbox{Ca}.}\) Szukany azotek to \(\displaystyle{ \mbox{Ca}_{3}\mbox{N}_{2}.}\)