Wykazanie podzielności
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 18 maja 2018, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Wykazanie podzielności
Cześć,
w jaki sposób mogę wykazać, że: \(\displaystyle{ 10|37^{100} - 37^{20}}\) ?
w jaki sposób mogę wykazać, że: \(\displaystyle{ 10|37^{100} - 37^{20}}\) ?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wykazanie podzielności
Ponieważ \(\displaystyle{ 37=4\cdot 10-3}\), więc
\(\displaystyle{ 37^4\equiv (-3)^4\pmod{10}}\), czyli \(\displaystyle{ 37^4\equiv 1\pmod{10}}\).
Stąd też łatwo udowodnić, że dla dowolnego \(\displaystyle{ k\in \NN}\) jest
\(\displaystyle{ 37^{4k}\equiv 1\pmod{10}}\) (np. po prostu zapisując \(\displaystyle{ 37^{4k}=(37^4)^k}\)).
W szczególności \(\displaystyle{ 37^{100}\equiv 1\pmod{10}}\) oraz \(\displaystyle{ 37^{20}\equiv 1\pmod{10}}\).
Zatem oczywiście \(\displaystyle{ 37^{100}-37^{20}\equiv 0\pmod{10}}\).
\(\displaystyle{ 37^4\equiv (-3)^4\pmod{10}}\), czyli \(\displaystyle{ 37^4\equiv 1\pmod{10}}\).
Stąd też łatwo udowodnić, że dla dowolnego \(\displaystyle{ k\in \NN}\) jest
\(\displaystyle{ 37^{4k}\equiv 1\pmod{10}}\) (np. po prostu zapisując \(\displaystyle{ 37^{4k}=(37^4)^k}\)).
W szczególności \(\displaystyle{ 37^{100}\equiv 1\pmod{10}}\) oraz \(\displaystyle{ 37^{20}\equiv 1\pmod{10}}\).
Zatem oczywiście \(\displaystyle{ 37^{100}-37^{20}\equiv 0\pmod{10}}\).
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4123
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1412 razy
Re: Wykazanie podzielności
Albo tak, z różnicy \(\displaystyle{ n}\) tych potęg:
\(\displaystyle{ 37^{100}-37^{20}=\left( 37^{5}\right)^{20}-37^{20}=\left( 37^5-37\right)\left( \left( 37^{5}\right)^{19}+\left( 37^{5}\right)^{18} \cdot 37+...\right)}\)
Wystarczy teraz pokazać że \(\displaystyle{ 10 \mid 37^5-37}\) a tak jest bo:
\(\displaystyle{ 37^5-37=37{\red{(37^2+1)}}(37^2-1)=37 \cdot {\red{1370}} \cdot (37^2-1)}\)
co kończy dowód.
\(\displaystyle{ 37^{100}-37^{20}=\left( 37^{5}\right)^{20}-37^{20}=\left( 37^5-37\right)\left( \left( 37^{5}\right)^{19}+\left( 37^{5}\right)^{18} \cdot 37+...\right)}\)
Wystarczy teraz pokazać że \(\displaystyle{ 10 \mid 37^5-37}\) a tak jest bo:
\(\displaystyle{ 37^5-37=37{\red{(37^2+1)}}(37^2-1)=37 \cdot {\red{1370}} \cdot (37^2-1)}\)
co kończy dowód.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 18 maja 2018, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wykazanie podzielności
Premislav, twój pomysł na rozwiązanie tego kongruencją o ile to kongruencja, wydaje się chyba najprostszy, mógłbyś mi wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobiłeś?
Ogólnie to miałem już kongruencję, mógłbyś mi napisać, jakie ma ona własności i jakie działania możemy dzięki niej wykonywać, tylko tak po chłopsku Bo np. dzielenie to możemy tylko dzielić przez nwd?
piasek101, możesz bardziej rozszerzyć Twoją myśl?
Janusz Tracz, dużo kombinowania tutaj xd
Ogólnie to miałem już kongruencję, mógłbyś mi napisać, jakie ma ona własności i jakie działania możemy dzięki niej wykonywać, tylko tak po chłopsku Bo np. dzielenie to możemy tylko dzielić przez nwd?
piasek101, możesz bardziej rozszerzyć Twoją myśl?
Janusz Tracz, dużo kombinowania tutaj xd
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wykazanie podzielności
Skoro \(\displaystyle{ 37=4\cdot 10-3}\), to \(\displaystyle{ 37\equiv -3\pmod{10}}\). Kongruencje możemy potęgować stronami, stąd \(\displaystyle{ 37^4\equiv (-3)^4\pmod{10}}\). Kongruencje są przechodnie, tj.
\(\displaystyle{ (a\equiv b\pmod{c} \wedge b\equiv d\pmod{c}) \Rightarrow a\equiv d\pmod{c}}\),
no i mamy \(\displaystyle{ (-3)^4=81\equiv 1\pmod{10}}\) (bo po prostu \(\displaystyle{ 81=8\cdot 10+1}\)), stąd i z tej przechodniości
\(\displaystyle{ 37^4\equiv 1\pmod{10}}\).
Skoro kongruencje możemy potęgować stronami (wykładnikiem naturalnym oczywiście), to stąd \(\displaystyle{ 37^{4k}\equiv 1\pmod{10}}\) dla każdego \(\displaystyle{ k}\) naturalnego.
No i podstawowa sprawa, \(\displaystyle{ a\equiv b\pmod{c} \Leftrightarrow c \text{ dzieli } a-b}\).
Tak, a co do dzielenia kongruencji, to tylko możemy przez coś, co dzieli \(\displaystyle{ \NWD}\), tj. jeśli
\(\displaystyle{ a\equiv b\pmod{c}}\)
i liczba \(\displaystyle{ d}\) dzieli wszystkie liczby \(\displaystyle{ a,b,c}\), to
możemy wnioskować, że \(\displaystyle{ \frac{a}{d}\equiv \frac b d \pmod{ \frac c d }}\)
Natomiast mnożyć możemy bez problemu.-- 20 maja 2018, o 14:37 --A co do ostatniej cyfry, dowód takich obserwacji wymaga indukcji, kongruencji lub wzoru dwumianowego Newtona, bez tego jest to tylko spostrzeżenie, a nie uzasadnienie.
\(\displaystyle{ (a\equiv b\pmod{c} \wedge b\equiv d\pmod{c}) \Rightarrow a\equiv d\pmod{c}}\),
no i mamy \(\displaystyle{ (-3)^4=81\equiv 1\pmod{10}}\) (bo po prostu \(\displaystyle{ 81=8\cdot 10+1}\)), stąd i z tej przechodniości
\(\displaystyle{ 37^4\equiv 1\pmod{10}}\).
Skoro kongruencje możemy potęgować stronami (wykładnikiem naturalnym oczywiście), to stąd \(\displaystyle{ 37^{4k}\equiv 1\pmod{10}}\) dla każdego \(\displaystyle{ k}\) naturalnego.
No i podstawowa sprawa, \(\displaystyle{ a\equiv b\pmod{c} \Leftrightarrow c \text{ dzieli } a-b}\).
Tak, a co do dzielenia kongruencji, to tylko możemy przez coś, co dzieli \(\displaystyle{ \NWD}\), tj. jeśli
\(\displaystyle{ a\equiv b\pmod{c}}\)
i liczba \(\displaystyle{ d}\) dzieli wszystkie liczby \(\displaystyle{ a,b,c}\), to
możemy wnioskować, że \(\displaystyle{ \frac{a}{d}\equiv \frac b d \pmod{ \frac c d }}\)
Natomiast mnożyć możemy bez problemu.-- 20 maja 2018, o 14:37 --A co do ostatniej cyfry, dowód takich obserwacji wymaga indukcji, kongruencji lub wzoru dwumianowego Newtona, bez tego jest to tylko spostrzeżenie, a nie uzasadnienie.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 18 maja 2018, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wykazanie podzielności
Premislav, czyli jak NWD wyjdzie 8 to nie możemy podzielić przez 4 tylko przez 8 i wieksze liczby ktore dzielą 8?
A można dzielić tylko liczby a i b?
A można dzielić tylko liczby a i b?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wykazanie podzielności
Oj nie nie nie, jeśli \(\displaystyle{ \NWD(a,b,c)=8}\), to możemy dzielić kongruencję \(\displaystyle{ a\equiv b\pmod{c}}\) tylko przez dzielniki tego \(\displaystyle{ \NWD}\), tj. tylko przez \(\displaystyle{ 2,4,8}\). Coś, co dzieli \(\displaystyle{ \NWD}\) to inaczej dzielnik \(\displaystyle{ \NWD}\), trochę niefortunne zdanie mi poprzednio wyszło.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 18 maja 2018, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wykazanie podzielności
Ok. A z tego co słyszałem, aby można było w ogóle użyć kongruencji to NWD(a,c) musi dzielić się przez b? tak?
A mogę dzielić tylko "a" i "b", a "c" pozostawić bez zmian? bo np przy mnożeniu tak można.
I czy przy mnożeniu "c" pozostawiam bez zmian?
A mogę dzielić tylko "a" i "b", a "c" pozostawić bez zmian? bo np przy mnożeniu tak można.
I czy przy mnożeniu "c" pozostawiam bez zmian?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wykazanie podzielności
Nie przywiązuj się za bardzo do tych oznaczeń.
Tak, przy mnożeniu to, co oznaczyłem jako \(\displaystyle{ c}\) zostaje bez zmian.
Ale generalnie jakiś przeciętny głupek na forum matematycznym to kiepskie źródło informacji, jeśli chcesz się tego porządnie nauczyć, to zajrzyj np. do książki Sierpińskiego poświęconej teorii liczb lub np. spróbuj sobie wyszukać w necie „kongruencje pdf". No albo zerknij jaką masz podaną literaturę z wykładu, czasem się da w sieci wykopać.
Tak, przy mnożeniu to, co oznaczyłem jako \(\displaystyle{ c}\) zostaje bez zmian.
Po prostu kongruencja \(\displaystyle{ a\equiv b\pmod{c}}\) gdy \(\displaystyle{ \NWD(a,c)\nmid b}\) jest sprzeczna, bo oznacza istnienie takiego \(\displaystyle{ k}\) całkowitego, że \(\displaystyle{ a=c\cdot k+b}\), czyli \(\displaystyle{ b=a-c\cdot k}\), ale jeśli \(\displaystyle{ \NWD(a,c)}\) nie dzieli \(\displaystyle{ b}\), to prawa strona dzieli się przez \(\displaystyle{ \NWD(a,c)}\), a lewa nie, co prowadzi do sprzeczności.A z tego co słyszałem, aby można było w ogóle użyć kongruencji to \(\displaystyle{ NWD(a,c)}\) musi dzielić się przez \(\displaystyle{ b}\)?
Ale generalnie jakiś przeciętny głupek na forum matematycznym to kiepskie źródło informacji, jeśli chcesz się tego porządnie nauczyć, to zajrzyj np. do książki Sierpińskiego poświęconej teorii liczb lub np. spróbuj sobie wyszukać w necie „kongruencje pdf". No albo zerknij jaką masz podaną literaturę z wykładu, czasem się da w sieci wykopać.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 18 maja 2018, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Wykazanie podzielności
A jeżeli mam np. taka kongruencje:
\(\displaystyle{ 7x\equiv 21\pmod{15}}\) to wtedy mogę podzielić przez \(\displaystyle{ 7}\)?
\(\displaystyle{ 7x\equiv 21\pmod{15}}\) to wtedy mogę podzielić przez \(\displaystyle{ 7}\)?
Ostatnio zmieniony 20 maja 2018, o 18:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34542
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5226 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 18 maja 2018, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wykazanie podzielności
Ja myślę, że nie bo \(\displaystyle{ NWD(7,21,15)}\) liczb to \(\displaystyle{ 1}\) a \(\displaystyle{ 1}\) nie dzieli się przez \(\displaystyle{ 21}\), a po drugie \(\displaystyle{ 15}\) nie dzieli sie przez \(\displaystyle{ 7}\).
Ostatnio zmieniony 20 maja 2018, o 19:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Administrator
- Posty: 34542
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5226 razy
Re: Wykazanie podzielności
Oj, nie rozumiesz tych kongruencji...
Kongruencja \(\displaystyle{ 7x\equiv 21\pmod{15}}\) oznacza, że \(\displaystyle{ 15\mid (7x-21)}\), czyli \(\displaystyle{ 15\mid 7(x-3)}\). Teraz używasz jednego z podstawowych twierdzeń arytmetyki, które mówi, że jeśli \(\displaystyle{ a\mid bc}\) i \(\displaystyle{ NWD(a,b)=1}\), to \(\displaystyle{ a\mid c}\). Ponieważ \(\displaystyle{ NWD(7,15)=1}\), więc \(\displaystyle{ 15\mid (x-3)}\), czyli \(\displaystyle{ x\equiv 3\pmod{15}}\). Czyli można podzielić.
JK
Kongruencja \(\displaystyle{ 7x\equiv 21\pmod{15}}\) oznacza, że \(\displaystyle{ 15\mid (7x-21)}\), czyli \(\displaystyle{ 15\mid 7(x-3)}\). Teraz używasz jednego z podstawowych twierdzeń arytmetyki, które mówi, że jeśli \(\displaystyle{ a\mid bc}\) i \(\displaystyle{ NWD(a,b)=1}\), to \(\displaystyle{ a\mid c}\). Ponieważ \(\displaystyle{ NWD(7,15)=1}\), więc \(\displaystyle{ 15\mid (x-3)}\), czyli \(\displaystyle{ x\equiv 3\pmod{15}}\). Czyli można podzielić.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 18 maja 2018, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wykazanie podzielności
Jan Kraszewski, mój błąd bo \(\displaystyle{ 1}\) dzieli \(\displaystyle{ 15}\). Czyli możemy sobie przez co bądź podzielić \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), w sensie przez dzielniki tylko tych liczb, ale nie ruszając \(\displaystyle{ c}\), ale możemy też podzielić \(\displaystyle{ a,b,c}\), z tym, że \(\displaystyle{ \NWD(a,b,c)=d}\), to możemy dzielić kongruencję \(\displaystyle{ a\equiv b\pmod{c}}\) tylko przez dzielniki tego \(\displaystyle{ d}\). Czy dalej źle rozumiem.-- 20 maja 2018, o 20:24 --czyli już \(\displaystyle{ 4x\equiv 6\pmod{7}}\) tutaj bym nie mógł podzielić przez [/latex]2[/latex] i w sumie by to sensu nie miało, bo tutaj lepiej pomnożyć przez \(\displaystyle{ 2}\)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2018, o 20:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.