nierówność wykładnicza o różnych podstawach

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
drabiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czw
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

nierówność wykładnicza o różnych podstawach

Post autor: drabiu »

mam taki przykład
\(\displaystyle{ 5\cdot 30^{x} - 6^{x+2}\geqslant 0}\)
i po przekształceniue mam tak co dalej ?
\(\displaystyle{ (\frac{6}{30})^x\leqslant \frac{5}{36}}\)
Ostatnio zmieniony 1 paź 2007, o 16:14 przez drabiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

nierówność wykładnicza o różnych podstawach

Post autor: bolo »

Zlogarytmuj obustronnie.
drabiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czw
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

nierówność wykładnicza o różnych podstawach

Post autor: drabiu »

i co to ma wyjsc tak ismieszy nwynik ?
\(\displaystyle{ x\leqslant log_\frac{6}{30}{\frac{5}{36}}\)
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

nierówność wykładnicza o różnych podstawach

Post autor: bolo »

Na pewno da się go trochę uprościć. Rozpisz tyle ile się da.
ODPOWIEDZ