Wykaż, że wyrażenie:
\(\displaystyle{ \frac{6+6^2+6^3+ ... +6^{98}+6^{99}+6^{100}}{1+2+4}}\)
jest liczbą całkowitą.
Dziękuje za wszelką pomoc .
Temat "Wykaż, że" nie jest najlepszy. Polecam zapoznanie się z Regulaminem i lepsze nazywanie postów. Kasia
Wykaż, że wyrażenie jest liczbą całkowitą.
- kuma
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 70 razy
Wykaż, że wyrażenie jest liczbą całkowitą.
\(\displaystyle{ \frac{6+6^2+6^3+ ... +6^{98}+6^{99}+6^{100}}{1+2+4}=\frac{6(1+6)+6^3(1+6)+ ... +6^{99}(6+1)}{1+2+4}=\frac{6(7)+6^3(7)+ ... +6^{99}(7)}{7}=\frac{7*(6^{1}+6^{3}+...+6^{99})}{7}=6^{1}+6^{3}+...+6^{99}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Wykaż, że wyrażenie jest liczbą całkowitą.
Z tych nawiasów \(\displaystyle{ (1+6)}\). A te nawiasy wzięły się stąd że
\(\displaystyle{ 6+6^{2} = 6(1+6)}\)
\(\displaystyle{ 6^{3}+6^{4} = 6^{3}(1+6)}\)
itd.
\(\displaystyle{ 6+6^{2} = 6(1+6)}\)
\(\displaystyle{ 6^{3}+6^{4} = 6^{3}(1+6)}\)
itd.