Matura rozszerzona z matematyki 2018
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2018
Dyskutujemy w tym wątku (ale dopiero po zakończeniu egzaminu).
("nowa matura")
("stara matura")
JK
("nowa matura")
("stara matura")
JK
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2018
To był jakis żart, ale tak musiało być, dali proste podstawy to musieli wzamian dowalić rozszerzenia z kosmosu. Pamiętacie próbną? Nazywali ją egzaminem dla astronauty. Tegoroczną mature można nazwać egzaninem dla Einsteina, chociaż nie wiem czy nawet on by to dobrze napisał... Brak mi słów, jestem załamany
-
Benny01
- Użytkownik

- Posty: 1115
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2018
Będzie dobrze, może doliczą Ci jakieś procenty za samo podejściePremislav pisze:To był jakis żart, ale tak musiało być, dali proste podstawy to musieli wzamian dowalić rozszerzenia z kosmosu. Pamiętacie próbną? Nazywali ją egzaminem dla astronauty. Tegoroczną mature można nazwać egzaninem dla Einsteina, chociaż nie wiem czy nawet on by to dobrze napisał... Brak mi słów, jestem załamany
-
deciver
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
Matura rozszerzona z matematyki 2018
Jestem załamany, że z analitycznej nie rozwiązałem za 6 punktów bo widziałem drogę, ale tak ciężkie rachunki mi wychodziły. Ciekawią mnie wyniki w percentylach np. 60% na ile będzie się klasyfikowały.
-
PoweredDragon
- Użytkownik

- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2018
Analityczna oczywiście niezrobiona, jak to geo; z trygonometrią skopałem, bo wszystko robiłem dobrze, tylko zamiast cosinusa policzyłem sinus xD Poza tym wszystko zrobione.
- kmarciniak1
- Użytkownik

- Posty: 793
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2018
Ogólnie to chyba trzeba się było mocno mocno sprężać, żeby to zrobić w 3 godziny.
Mnie brakło trochę czasu, żeby przemyśleć dowód podzielności, więc w tym zadaniu mam tylko machanie rękami, pisane przez ostatnie 5 minut xD
Z takich schematów to był oczywiście parametr(stosunkowo mało liczenia jeśli umiejętnie się porządkowało), styczne,ciągi raczej typowe, optymalizacja z ułatwieniem w postaci wzoru do którego trzeba dojść, baaardzo prosty dowód geometryczny.Trygo po użycia wzoru na podwojony \(\displaystyle{ \sin}\) bardzo przyjemnie się rozkładała.
Zadanie z analitycznej albo wymagało błyskotliwości albo było strasznie pogmatwane w obliczeniach.Ja liczyłem najpierw styczne do okręgu, a później po kolei punkty wspólne z okręgiem .Jakieś "dzikie" liczby mi powychodziły.
Czy zdarzenia sprzyjające w prawdopodobieństwie to tyle?
Mnie brakło trochę czasu, żeby przemyśleć dowód podzielności, więc w tym zadaniu mam tylko machanie rękami, pisane przez ostatnie 5 minut xD
Z takich schematów to był oczywiście parametr(stosunkowo mało liczenia jeśli umiejętnie się porządkowało), styczne,ciągi raczej typowe, optymalizacja z ułatwieniem w postaci wzoru do którego trzeba dojść, baaardzo prosty dowód geometryczny.Trygo po użycia wzoru na podwojony \(\displaystyle{ \sin}\) bardzo przyjemnie się rozkładała.
Zadanie z analitycznej albo wymagało błyskotliwości albo było strasznie pogmatwane w obliczeniach.Ja liczyłem najpierw styczne do okręgu, a później po kolei punkty wspólne z okręgiem .Jakieś "dzikie" liczby mi powychodziły.
Czy zdarzenia sprzyjające w prawdopodobieństwie to tyle?
Ukryta treść:
-
deciver
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
Matura rozszerzona z matematyki 2018
Jak trzeba było podpunkt a zrobić w ostatnim zadaniu ? Ja wyznaczyłem funkcje b(a) gdzie b to krótsza podstawa i dalej nie wiedxialek. Podpunkty b i c proste były.-- 9 maja 2018, o 13:50 --
Ja styczne policzyłem i potem chciałem punkt wspólny prostej w której zawiera się podstawa trójkąta i okręgi bo to jest środek podstawy AB stąd B i później prosta prostopadła do podstawy przechodząca przez jej środek przyrównać do prostej AC i wyliczyć C ale przy liczeniu środka AB już mi paskudne liczby wychodziłykmarciniak1 pisze:Ogólnie to chyba trzeba się było mocno mocno sprężać, żeby to zrobić w 3 godziny.
Mnie brakło trochę czasu, żeby przemyśleć dowód podzielności, więc w tym zadaniu mam tylko machanie rękami, pisane przez ostatnie 5 minut xD
Z takich schematów to był oczywiście parametr(stosunkowo mało liczenia jeśli umiejętnie się porządkowało), styczne,ciągi raczej typowe, optymalizacja z ułatwieniem w postaci wzoru do którego trzeba dojść, baaardzo prosty dowód geometryczny.Trygo po użycia wzoru na podwojony \(\displaystyle{ \sin}\) bardzo przyjemnie się rozkładała.
Zadanie z analitycznej albo wymagało błyskotliwości albo było strasznie pogmatwane w obliczeniach.Ja liczyłem najpierw styczne do okręgu, a później po kolei punkty wspólne z okręgiem .Jakieś "dzikie" liczby mi powychodziły.
Czy zdarzenia sprzyjające w prawdopodobieństwie to tyle?
Ukryta treść:
-
PoweredDragon
- Użytkownik

- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2018
Co do zdarzeń sprzyjających, to było ich prawie na pewno \(\displaystyle{ 20 \cdot 3!}\)
Realnie zabrakło mi tylko czasu na analityczną...
Realnie zabrakło mi tylko czasu na analityczną...
Ostatnio zmieniony 9 maja 2018, o 13:58 przez PoweredDragon, łącznie zmieniany 1 raz.
- VirtualUser
- Użytkownik

- Posty: 442
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2018
A nie \(\displaystyle{ 20 \cdot 3! \cdot 5!}\)? Musiałeś jeszcze permutować liczby nieparzyste.PoweredDragon pisze:Co do zdarzeń sprzyjających, to było ich prawie na pewno \(\displaystyle{ 20 \cdot 3!}\)
-
PoweredDragon
- Użytkownik

- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2018
A faktycznie, mój błąd.VirtualUser pisze:A nie \(\displaystyle{ 20 \cdot 3! \cdot 5!}\)? Musiałeś jeszcze permutować liczby nieparzyste.PoweredDragon pisze:Co do zdarzeń sprzyjających, to było ich prawie na pewno \(\displaystyle{ 20 \cdot 3!}\)
- kmarciniak1
- Użytkownik

- Posty: 793
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2018
Aj to ja też zapomniałem o tym \(\displaystyle{ 3!}\) niestety...VirtualUser pisze: A nie \(\displaystyle{ 20 \cdot 3! \cdot 5!}\)? Musiałeś jeszcze permutować liczby nieparzyste.
Punkt \(\displaystyle{ B}\) liczyłem tak samo i mi też już w tym momencie zadanie przestało się podobać xDdeciver pisze:
Ja styczne policzyłem i potem chciałem punkt wspólny prostej w której zawiera się podstawa trójkąta i okręgi bo to jest środek podstawy AB stąd B i później prosta prostopadła do podstawy przechodząca przez jej środek przyrównać do prostej AC i wyliczyć C ale przy liczeniu środka AB już mi paskudne liczby wychodziły
A później przeciąłem dwusieczną z punktu \(\displaystyle{ C}\) z jakąś styczną
-
PoweredDragon
- Użytkownik

- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2018
kmarciniak złóżmy nasze matury wspólnie. Razem wychodzi nam dobre prawdopodobieństwo
- kmarciniak1
- Użytkownik

- Posty: 793
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2018
To jest świetny pomysłPoweredDragon pisze:kmarciniak złóżmy nasze matury wspólnie. Razem wychodzi nam dobre prawdopodobieństwo
Jeszcze dodatkowo zadanie z trygonometrii i dowód podzielności możemy połączyć
PS
Czy Pan Jan Kraszewski, orientuje się, ile punktów się traci za nieuwzględnienie jednego czynnika w liczeniu zdarzeń sprzyjających?
Ostatnio zmieniony 9 maja 2018, o 14:31 przez kmarciniak1, łącznie zmieniany 2 razy.
Matura rozszerzona z matematyki 2018
Dla mnie - niespełnionego olimpijczyka - również trudne. Ominąłem zadanie z dowodem wpisywalności KLMN w okrąg i błąd obliczeniowy w zadaniu ze wzorami Viete'a. To tyle, jeśli chodzi o wiadome mi potknięcia
Koledzy niestety rezygnują już ze studiowania za granicą
Liczyłem po ostatnich dniach na coś łatwiejszego 
