Matura podstawowa z matematyki 2018
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Matura podstawowa z matematyki 2018
Dyskutujemy w tym wątku (ale dopiero po zakończeniu egzaminu).
("nowa matura")
("stara matura")
JK
("nowa matura")
("stara matura")
JK
-
PoweredDragon
- Użytkownik

- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Matura podstawowa z matematyki 2018
Ogólnie mnie się maturka wydała łatwa, ale ja jestem na rozszerzeniu. Podobno podstawa miała największe problemy z odchyleniem standardowym (psychologiczny konstrukt), z dowodem z okręgami (to jest IMO nietypowe dla podstawy) i geometrią analityczną (sam z resztą sprawdzałem ze dwa razy czy mam dobrze).
Odpowiedzi#PotwierdzoneInfo
Odpowiedzi
Ukryta treść:
- kmarciniak1
- Użytkownik

- Posty: 793
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Matura podstawowa z matematyki 2018
Mnie się właśnie podobało zadanko z odchyleniem standardowym xD
a dowód geometryczny zrobiłem trochę inaczej
a dowód geometryczny zrobiłem trochę inaczej
Ukryta treść:
-
PoweredDragon
- Użytkownik

- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Matura podstawowa z matematyki 2018
Dużo ładniejszy i szybszy, aczkolwiek nie wpadłem na tokmarciniak1 pisze: a dowód geometryczny zrobiłem trochę inaczejUkryta treść:
-
calculus
- Użytkownik

- Posty: 61
- Rejestracja: 17 paź 2016, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Matura podstawowa z matematyki 2018
Mnie zadanie nr 29 z podstawy coś bardzo przypominało ... poszukałem i znalazłem - zadanie nr 8 z matury rozszerzonej z 2009 roku! Kto nie wierzy - niech sprawdzi:
-- 7 maja 2018, o 14:30 --Czyli z tego wniosek ogólny: maturzyści - warto zaglądać do matur z zeszłych lat, nawet do takiej prehistorii jak zeszła dekada - bo pewne motywy mogą się powtórzyć.
-- 7 maja 2018, o 14:30 --Czyli z tego wniosek ogólny: maturzyści - warto zaglądać do matur z zeszłych lat, nawet do takiej prehistorii jak zeszła dekada - bo pewne motywy mogą się powtórzyć.
-
85213
- Użytkownik

- Posty: 57
- Rejestracja: 7 sty 2018, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 6 razy
Matura podstawowa z matematyki 2018
Kąt prosty musi być przy wierzchołku B.ellexxx pisze:Mam pytanie, dlaczego w zadaniu 32 to drugie rozwiązanie (zaznaczone) jest niepoprawne i istnieje tylko jedna opcja?
[ciach]
Ostatnio zmieniony 7 maja 2018, o 16:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Matura podstawowa z matematyki 2018
Hej.
1, Zaliczą mi to na maxa jeśli napisałem tak jak na zdjęciu??
[ciach]
2. Jeśli w tym Prawdopodobieństwie wszystko zrobiłem dobrze aż do wyniku (zamiast \(\displaystyle{ \frac{16}{49}}\) to dałem \(\displaystyle{ \frac{32}{49}}\). Po prostu brałem wszystkie liczy osobno a nie pary. A i omegi jako tako nie wypisałem tylko za nawiasami dałem \(\displaystyle{ = 49}\)) to jakieś punkty zdobędę?
3. Jak zamiast ramiona do góry to dałem ramiona w dół (co zmienia wynik) a przedtem miałem wszystko dobrze to jakieś punkty będą czy po prostu \(\displaystyle{ 0}\)?
Dzięki za odpowiedzi.
1, Zaliczą mi to na maxa jeśli napisałem tak jak na zdjęciu??
[ciach]
2. Jeśli w tym Prawdopodobieństwie wszystko zrobiłem dobrze aż do wyniku (zamiast \(\displaystyle{ \frac{16}{49}}\) to dałem \(\displaystyle{ \frac{32}{49}}\). Po prostu brałem wszystkie liczy osobno a nie pary. A i omegi jako tako nie wypisałem tylko za nawiasami dałem \(\displaystyle{ = 49}\)) to jakieś punkty zdobędę?
3. Jak zamiast ramiona do góry to dałem ramiona w dół (co zmienia wynik) a przedtem miałem wszystko dobrze to jakieś punkty będą czy po prostu \(\displaystyle{ 0}\)?
Dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2018, o 16:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u. Poprawa wiadomości: po prostu.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u. Poprawa wiadomości: po prostu.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Matura podstawowa z matematyki 2018
Jak dla mnie max 1 pkt.Lipieli pisze:2. Jeśli w tym Prawdopodobieństwie wszystko zrobiłem dobrze aż do wyniku (zamiast \(\displaystyle{ \frac{16}{49}}\) to dałem \(\displaystyle{ \frac{32}{49}}\). Po prostu brałem wszystkie liczy osobno a nie pary. A i omegi jako tako nie wypisałem tylko za nawiasami dałem \(\displaystyle{ = 49}\)) to jakieś punkty zdobędę?
Ale w którym zadaniu?Lipieli pisze:3. Jak zamiast ramiona do góry to dałem ramiona w dół (co zmienia wynik) a przedtem miałem wszystko dobrze to jakieś punkty będą czy po prostu \(\displaystyle{ 0}\)?
JK
-
PoweredDragon
- Użytkownik

- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Matura podstawowa z matematyki 2018
Heh. Śmieszne - dokładnie to zadanie naprowadziło mnie na rozwiązaniecalculus pisze:Mnie zadanie nr 29 z podstawy coś bardzo przypominało ... poszukałem i znalazłem - zadanie nr 8 z matury rozszerzonej z 2009 roku! Kto nie wierzy - niech sprawdzi:
- VirtualUser
- Użytkownik

- Posty: 442
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Matura podstawowa z matematyki 2018
Wiadomo, jak ktoś jest na rozszerzeniu to podstawę wciąga nosem, to jest trochę inna perspektywa, podobnie jak prawdziwi humaniści (nie humany) nabijają się z tych matfizów, którzy łamią się na podstawie z polskiego, kiedy ta w gruncie rzeczy też jest pisana tak by że tak powiem zdający zdał i to nie z małym wynikiem. Zaskoczeniem jak na podstawę to było dla mnie odchylenie, aczkolwiek zauważmy, że odpowiedź była tak dobrana, że nieważne czy ktoś spierwiastkował czy w pośpiechu tego nie zrobił to powinno wyjść mu to samo. Po sprawdzeniu odp spodziewam się 100%.
