okresl wzajemne połozenie prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
anonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk

okresl wzajemne połozenie prostych

Post autor: anonik »

Polecenia jak w temacie
a) y=3x+5 i 2x+3y=3
b) y=5x-4y=8 i y= 5/4x-3
c) y-3x+2y=7 i y=2/3x+1
prosze bo nie umiem tego zrobić a jest mi to potrzebne na jutro
ps. przepraszam jesli pomylilem działy
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

okresl wzajemne połozenie prostych

Post autor: wb »

a)
\(\displaystyle{ y=3x+5 \ \ \ , \ \ \ \ y=-\frac{2}{3}x+1}\)
Ponieważ współczynniki kierunkowe są inne oraz ich iloczyn nie jest równy -1, więc są to proste przecinające się.
W b) i c) popraw równania prostych.
ODPOWIEDZ