oblicz wartośc wszystkich funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
oblicz wartośc wszystkich funkcji trygonometrycznych
wiedząc że tgα=3ctgα oblicz wartośc wszystkich funkcji trygonometrycznych kata o mierze α gdzie αε(Ostopni;90stopni).
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
oblicz wartośc wszystkich funkcji trygonometrycznych
Robisz np ukladzik:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{sinx}{cosx}=3\frac{cosx}{sinx}\\sin^2x+cos^2x=1\end{cases}}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{sinx}{cosx}=3\frac{cosx}{sinx}\\sin^2x+cos^2x=1\end{cases}}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 21 razy
oblicz wartośc wszystkich funkcji trygonometrycznych
Można też inaczej:
\(\displaystyle{ \mathrm{tg}\alpha = 3\mathrm{ctg}\alpha}\)
\(\displaystyle{ 1 = 3\mathrm{ctg}^2\alpha}\)
\(\displaystyle{ \mathrm{ctg}^2\alpha = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \mathrm{ctg}\alpha = \frac{\sqrt{3}}{3}}\) (ponieważ to pierwsza ćwiartka cotangens jest dodatni).
Zatem \(\displaystyle{ \alpha = 60^o}\) czyli \(\displaystyle{ \mathrm{sin}\alpha = \frac{\sqrt3}{2}}\), \(\displaystyle{ \mathrm{cos}\alpha = \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \mathrm{tg}\alpha = \sqrt3}\)
\(\displaystyle{ \mathrm{tg}\alpha = 3\mathrm{ctg}\alpha}\)
\(\displaystyle{ 1 = 3\mathrm{ctg}^2\alpha}\)
\(\displaystyle{ \mathrm{ctg}^2\alpha = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \mathrm{ctg}\alpha = \frac{\sqrt{3}}{3}}\) (ponieważ to pierwsza ćwiartka cotangens jest dodatni).
Zatem \(\displaystyle{ \alpha = 60^o}\) czyli \(\displaystyle{ \mathrm{sin}\alpha = \frac{\sqrt3}{2}}\), \(\displaystyle{ \mathrm{cos}\alpha = \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \mathrm{tg}\alpha = \sqrt3}\)