Nie mam pomysłu jak rozwiązać to równanie.
\(\displaystyle{ y' = (2x + y -3) ^{2} - 4x -2y +5}\)
Równanie różniczkowe
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Równanie różniczkowe
Nigdy nie pamiętam jakichś klasycznych metod, więc zaproponuję po prostu podstawienie
\(\displaystyle{ u=2x+y-3}\), wtedy \(\displaystyle{ y=u-2x+3}\) i \(\displaystyle{ y'=u'-2}\), więc otrzymasz takie równanie:
\(\displaystyle{ u'=u^2-2u+1}\)
a to już proste.
\(\displaystyle{ u=2x+y-3}\), wtedy \(\displaystyle{ y=u-2x+3}\) i \(\displaystyle{ y'=u'-2}\), więc otrzymasz takie równanie:
\(\displaystyle{ u'=u^2-2u+1}\)
a to już proste.