moze ktos pomoc? nie wiem jak sssie zabrac za to
1.z grupy osob: 7 mężczyzn,11 kobiet.Losujemy 3 osoby.Na ile sposobow mozemy wylosowac delegacje w sklad ktorej wejdzie
a)1 kob, 2 męz
b) 3 kob
c) 2 mezcz
4) 5 k
2.z urny zawierajacej 5 kul bialych i 4 czarne,losujemy 4 kule.na ile sposobow mozna by losowac
a) 2 kule biale
b) 3 kule biale
c) 1 czarna
3-osobowa delegacja; 4 z 9 kul.
3-osobowa delegacja; 4 z 9 kul.
Ostatnio zmieniony 1 paź 2007, o 19:16 przez nyxe, łącznie zmieniany 1 raz.
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
3-osobowa delegacja; 4 z 9 kul.
No wstydź się.nyxe pisze:meszczyzn
1.
a) 1 kobietę możemy wybrać na 11 sposobów, 2 mężczyzn na 7*6 sposobów, zatem:
\(\displaystyle{ 11 7 6 = 462}\)
b) \(\displaystyle{ 11 10 9 = 990}\)
c) rozumiem, że ma być conajmniej dwóch mężczyzn, zatem możemy rozważyć przypadki 2mk i 3m (lub trzecia osobe wybrac z pozostalej grupy osob):
\(\displaystyle{ 7 6 5 + 7 6 11 = 672}\)
d) 0
2.
pytanie jest równoważne takiemu, na ile sposobów możemy umieścić n kul w 4 miejscach:
a) \(\displaystyle{ {4\choose2}=6}\)
a) \(\displaystyle{ {4\choose3}=4}\)
a) \(\displaystyle{ {4\choose1}=24}\)