Statyka układ sił
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 kwie 2018, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konskie
- Podziękował: 1 raz
Statyka układ sił
Spod walca o ciężarze \(\displaystyle{ Q}\) i promieniu \(\displaystyle{ R}\) wysuwamy blok, którego ciężar pomijamy. Walec zaparty jest o ścianę w punkcie \(\displaystyle{ B}\) w którym występuje pewne tarcie o współczynniku \(\displaystyle{ \mu_{1}}\). W punkcie \(\displaystyle{ A}\) występuje tarcie toczne o współczynniku \(\displaystyle{ f}\). Pomiędzy wysuwanym blokiem, a podłożem występuje tarcie o współczynniku \(\displaystyle{ \mu_{2}}\) Dalej cięgno przełożone jest przez nieruchomy walec, kąt przełożenia to \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) , a współczynnik tarcia cięgna o walec to \(\displaystyle{ \mu_{3}}\) . Na końcu cięgna zawieszony jest ciężarek. Muszę ustalić maksymalny ciężar jaki można zawiesić na cięgnie, tak żeby układ pozostawał w równowadze.
Proszę o wskazówki pomocne przy analizowaniu tego układu, jakie siły występują, jak je rozpisać. Nie podaję wartości, bo nie chcę gotowca, tylko chcę zrozumieć. Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2018, o 09:56 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Oznaczenia zmiennych w tekście również koduj w LaTeXu. Interpunkcja. Greckie małe „mi” to: \mu .
Powód: Poprawa wiadomości. Oznaczenia zmiennych w tekście również koduj w LaTeXu. Interpunkcja. Greckie małe „mi” to: \mu .
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: Statyka układ sił
Proponuję układ złożony "rozbić" na układy proste wprowadzić stosowne reakcje -odziaływania między ciałami i wypisać warunki równowagi dla dowolnego płaskiego układu sił.
Mając układy proste rozważyć równowagę układów prostych:
1. Równowaga walca- na powierzchni poziomej uwzgl. tarcie toczne zaś na powierzchni styku ze ścianą tarcie ślizgowe
2. Równowaga bloku- tarcie slizgowe
3. Równowaga krążka- uwzględnić tarcie liny na obwodzie krążka - równanie Eulera.
Mając układy proste rozważyć równowagę układów prostych:
1. Równowaga walca- na powierzchni poziomej uwzgl. tarcie toczne zaś na powierzchni styku ze ścianą tarcie ślizgowe
2. Równowaga bloku- tarcie slizgowe
3. Równowaga krążka- uwzględnić tarcie liny na obwodzie krążka - równanie Eulera.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 kwie 2018, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konskie
- Podziękował: 1 raz
Statyka układ sił
Bylbym wdzieczny za pomoc w rozpisaniu wektorów. Mam tez pytanie. Czyt w tym przypadku tarcie walca o ścianę wywoluje dodatkowy docisk co (tak podejrzewam) ma wplyw na zwiekszenie tarcia bloku oraz tarcia tocznego
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: Statyka układ sił
Wyodrębniono ciała- układy proste.
1. Równowaga obciążnika
\(\displaystyle{ Q=mg=S _{1}}\)
2. Związek miedzy napięciami( reakcjami w ciegnie)- związek Eulera
\(\displaystyle{ S _{1}=S _{2} \cdot e ^{\mu \cdot \phi}}\)
..............................................
Rozwikłać problem tarcia( tocznego, slizgowego) w parze ciernej.
Wypisać warunki równowagi dla pozostałych ciał.