Wykaż podzielność sumy liczb przez 9.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 18 wrz 2007, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 5 razy
Wykaż podzielność sumy liczb przez 9.
Nie wykonując dodawania : 3419+187+5036+907 wykazać że suma ta jest podzielna przez 9.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2007, o 09:17 przez Rafael_Barca, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
Wykaż podzielność sumy liczb przez 9.
Dodaj sumy cyfr poszczególnych liczb, jeśli wynik tego dodawania jest podzielny przez 9, to suma liczb też jest podzielna przez 9:
17+16+14+16=63=7*9
17+16+14+16=63=7*9