Z talii 52 kart losujemy osiem razy po 1 karcie, zwracając każdą wylosowaną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo, że kartę, która będzie damą lub kierem, otrzymamy:
a) 4 razy
b) co najwyżej 7 razy.
Proszę o wyjaśnienie krok po kroku
Z talii 52 kart losujemy osiem razy po 1 karcie...
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Z talii 52 kart losujemy osiem razy po 1 karcie...
p - prawdopodobieństwo że karta jest damą lub kierem
\(\displaystyle{ p=\frac{16}{52}=\frac{4}{13}}\)
(mamy 13 kierów + 3 damy które nie są kierami)
a) b)
\(\displaystyle{ P(S_n=4)=C^4_8p^4(1-p)^4 \\ \\
P(S_n qslant 7)=1-P(S_n=8)=1-p^8}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{16}{52}=\frac{4}{13}}\)
(mamy 13 kierów + 3 damy które nie są kierami)
a) b)
\(\displaystyle{ P(S_n=4)=C^4_8p^4(1-p)^4 \\ \\
P(S_n qslant 7)=1-P(S_n=8)=1-p^8}\)