określ które wyrazy ciągu...

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
igaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 maja 2007, o 22:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: skads

określ które wyrazy ciągu...

Post autor: igaaa »

określ, które wyrazy ciągu określonego \(\displaystyle{ b_{n}\frac{3-n}{3n-15}}\) są mniejsze od \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)?
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

określ które wyrazy ciągu...

Post autor: Plant »

\(\displaystyle{ n\in \mathbb{N}\backslash\{5\} \\ \\ \frac{3-n}{3n-15} (6-2n-3n+15)(6n-30)}\)
ODPOWIEDZ