Operator liniowy.

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
Roudin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 20 mar 2012, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 2 razy

Operator liniowy.

Post autor: Roudin »

Mam jedno zadanie z operatorem liniowym. Nie wiem jak się za to zabrać.
a) Pokazać, że \(\displaystyle{ A:C[0,1] \rightarrow C[0,1], (Ax)(t)=5 \cdot x(0)+8 \sqrt[5]{t} \cdot x(1)}\) jest operatorem liniowym ograniczonym i znaleźć jego normę.
b) Pokazać, że liczba \(\displaystyle{ \lambda =3}\) jest wartością regularną operatora \(\displaystyle{ A}\).
c) Wyznaczyć widmo operatora \(\displaystyle{ A}\).

\(\displaystyle{ C[a,b]}\)- przestrzeń funkcji ciągłych na \(\displaystyle{ [a,b], ||x||=\sup |x(t)|, t\in[a,b]}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2018, o 18:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Operator liniowy.

Post autor: bartek118 »

a)
\(\displaystyle{ \|Ax\| = \sup_{t \in [0,1]} 5x(0) + 8 \sqrt[5]{t} x(1) \leq 5x(0) + 8x(1) \leq 13 \| x \|,}\)
gdzie \(\displaystyle{ \| \cdot \|}\) to norma na \(\displaystyle{ C[0,1]}\).
Samodzielnie sprawdź, czy \(\displaystyle{ 13}\) jest optymalna.

b) Wiesz, co to znaczy, że \(\displaystyle{ \lambda}\) jest wartością regularną?

c) Wiesz, czym jest widmo?
Roudin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 20 mar 2012, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Operator liniowy.

Post autor: Roudin »

b) Z tego co zrozumiałem to \(\displaystyle{ \lambda}\) jest wartością regularną jeżeli istnieje \(\displaystyle{ A-\lambda \cdot I}\) gdzie \(\displaystyle{ I}\) jest jedynką w przestrzeni. Nie bardzo rozumiem jak to zrobić.
c) \(\displaystyle{ \sigma _{A}(a)=\{\lambda \in \mathbb {C} \colon \lambda \cdot I-A \notin {\mbox{GL}}(A)\}}\)
Z tego co rozumiem to Widmem jest zbiór tych lambd dla których \(\displaystyle{ \lambda \cdot I-A}\) nie są odwracalne. Czyli \(\displaystyle{ \lambda \cdot I -A=0}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: Operator liniowy.

Post autor: bartek118 »

Roudin pisze:b) Z tego co zrozumiałem to \(\displaystyle{ \lambda}\) jest wartością regularną jeżeli istnieje \(\displaystyle{ A-\lambda \cdot I}\) gdzie \(\displaystyle{ I}\) jest jedynką w przestrzeni. Nie bardzo rozumiem jak to zrobić.
No nie bardzo. \(\displaystyle{ A-\lambda \cdot I}\) istnieje zawsze; trochę inaczej to było.
Roudin pisze: c) \(\displaystyle{ \sigma _{A}(a)=\{\lambda \in \mathbb {C} \colon \lambda \cdot I-A \notin {\mbox{GL}}(A)\}}\)
Z tego co rozumiem to Widmem jest zbiór tych lambd dla których \(\displaystyle{ \lambda \cdot I-A}\) nie są odwracalne.
To jest OK. Zapisz, jak wygląda taki operator i spróbuj znaleźć jego odwrotny.
Roudin pisze:Czyli \(\displaystyle{ \lambda \cdot I -A=0}\)
To już nie.
ODPOWIEDZ