Mam ogromną prośbę. NIe umiem zrobić poniższych zadań i jeśli ktoś chciałby mi pomóc to bardzo dziękuję.
1. 2 budynki portu lotniczego połączone są korytarzem, w którym znajduje się ruchomy chodnik. Stając na tym chodniku, pasażer dojeżdża do drugiego budynku po czasie t1= 1m. Gdy chodnik jest nieruchomy, człowiek idąc po nim przebywa ten odcinek drogi w czasie t2= 3m. Po jakim czasie dotrze do drugiego budynku człowiek, idąc po ruchomym chodniku?
2. Między dwoma miastami, leżącymi nad brzegiem rzeki, kursuje statek. Płynąc z prądem rzeki, odległość między miastami pokonuje w ciągu t1= 2h, a wraca w ciągu t2= 4,5h. Jak długo między tymi miastami płynąłby statek z wyłączonym silnikiem?
Ruch jednostajny.
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
Ruch jednostajny.
1.
oznaczmy:
\(\displaystyle{ V_{1}}\)-prędkośc chodnika
\(\displaystyle{ V_{2}}\)-prędkośc człowikea na nieruchoimym chodniku
szukane t:
\(\displaystyle{ V_{1}=\frac{s}{t_{1}}\\
V_{2}=\frac{s}{t_{2}}\\
V_{1}+V_{2}=\frac{s}{t}, \ \ t=\frac{s}{V_{1}+V_{2}} \\
t=\frac{s}{\frac{s}{t_{1}}+\frac{s}{t_{2}}}, \ \ \ t=\frac{s}{\frac{s(t_{1}+t_{2})}{t_{1}t{2}}}, \ \ \ t=\frac{t_{1}t_{2}}{t_{1}+t_{2}}}\)
POdstawic i policzyc.
Drugie zadanie robisz analogicznie do pierwszego.
oznaczmy:
\(\displaystyle{ V_{1}}\)-prędkośc chodnika
\(\displaystyle{ V_{2}}\)-prędkośc człowikea na nieruchoimym chodniku
szukane t:
\(\displaystyle{ V_{1}=\frac{s}{t_{1}}\\
V_{2}=\frac{s}{t_{2}}\\
V_{1}+V_{2}=\frac{s}{t}, \ \ t=\frac{s}{V_{1}+V_{2}} \\
t=\frac{s}{\frac{s}{t_{1}}+\frac{s}{t_{2}}}, \ \ \ t=\frac{s}{\frac{s(t_{1}+t_{2})}{t_{1}t{2}}}, \ \ \ t=\frac{t_{1}t_{2}}{t_{1}+t_{2}}}\)
POdstawic i policzyc.
Drugie zadanie robisz analogicznie do pierwszego.