Zbiór miary zero
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Zbiór miary zero
\(\displaystyle{ \QQ=\left\{ w_1,w_2,w_3,...\right\}}\) to zbiór liczb wymiernych jakoś ponumerowany. \(\displaystyle{ P_m:= \bigcup_{n=1}^{\infty}\left(w_n -\frac{1}{m2^n},w_n+\frac{1}{m2^n}\right)}\). Uzasadnić ściśle, że zbiór \(\displaystyle{ \bigcap_{m=1}^{\infty}P_m}\) jest miary zero.
Czy ten zbiór \(\displaystyle{ \bigcap_{m=1}^{\infty}P_m}\) to nie będzie po prostu zbiór liczb wymiernych?
Poprzednia wersja:
\(\displaystyle{ P_m:= \bigcup_{n=1}^{\infty}\left(\frac{w_n -1}{m2^n},\frac{w_n+1}{m2^n}\right)}\).
JK
Czy ten zbiór \(\displaystyle{ \bigcap_{m=1}^{\infty}P_m}\) to nie będzie po prostu zbiór liczb wymiernych?
Poprzednia wersja:
\(\displaystyle{ P_m:= \bigcup_{n=1}^{\infty}\left(\frac{w_n -1}{m2^n},\frac{w_n+1}{m2^n}\right)}\).
JK
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2018, o 11:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Adam-m
- Użytkownik

- Posty: 17
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Zbiór miary zero
\(\displaystyle{ \mu(\bigcap_{m=1}^{\infty}P_m) \leq \mu(P_m) \leq \sum_{n=1}^\infty 1/(m2^{n-1})= 1/m}\)
Jest tak dla każdego \(\displaystyle{ m}\), więc \(\displaystyle{ \mu(\bigcap_{m=1}^{\infty}P_m) = 0}\)
Jest tak dla każdego \(\displaystyle{ m}\), więc \(\displaystyle{ \mu(\bigcap_{m=1}^{\infty}P_m) = 0}\)
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Posty: 2086
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Zbiór miary zero
Niech \(\displaystyle{ p_{m,n}}\) oznacza odcinek \(\displaystyle{ \Bigl(\frac{w_{n}-1}{m2^{n}},\frac{w_{n}+1}{m2^{n}}\Bigr)}\), wtedy
\(\displaystyle{ \mu(p_{m,n})=\frac{(w_{n}+1)-(w_{n}-1)}{m2^{n}}=\frac{1}{m2^{n-1}}}\)
Z uwagi na definicję \(\displaystyle{ P_{m}}\) zachodzi zależność
\(\displaystyle{ \mu(P_{m})\leq \sum_{n=1}^{\infty}\mu(p_{m,n})=\frac{2}{m}}\)
Z uwagi na zakres sumowania szeregu, wynikiem na końcu powinno być \(\displaystyle{ \frac{2}{m}}\), ale nie zmienia to w ogóle rozumowania przedstawionego w poprzednim rozwiązaniu.
\(\displaystyle{ \mu(p_{m,n})=\frac{(w_{n}+1)-(w_{n}-1)}{m2^{n}}=\frac{1}{m2^{n-1}}}\)
Z uwagi na definicję \(\displaystyle{ P_{m}}\) zachodzi zależność
\(\displaystyle{ \mu(P_{m})\leq \sum_{n=1}^{\infty}\mu(p_{m,n})=\frac{2}{m}}\)
Z uwagi na zakres sumowania szeregu, wynikiem na końcu powinno być \(\displaystyle{ \frac{2}{m}}\), ale nie zmienia to w ogóle rozumowania przedstawionego w poprzednim rozwiązaniu.
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Zbiór miary zero
Ach J.Kraszewski mnie poprawił, ale poprawił źle. Powinno być: \(\displaystyle{ P_m:= \bigcup_{n=1}^{\infty}\left( w_n-\frac {1}{m2^n},w_n+\frac{1}{m2^n}\right)}\). To coś zmienia?
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Posty: 2086
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Zbiór miary zero
Nie, bo \(\displaystyle{ \mu(p_{m,n})}\) nie zmienia się przy tak zdefiniowanych \(\displaystyle{ p_{m,n}}\)
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Zbiór miary zero
A to jest ciekawe pytanie, ale odpowiedź jest negatywna. Ogólnie \(\displaystyle{ \QQ}\) nie jest zbiorem typu \(\displaystyle{ G_{\delta},}\) czyli przeliczalnym przekrojem zbiorów otwartych.max123321 pisze:Czy ten zbiór \(\displaystyle{ \bigcap_{m=1}^{\infty}P_m}\) to nie będzie po prostu zbiór liczb wymiernych?
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Zbiór miary zero
No ok to weźmy liczbę wymierną \(\displaystyle{ 3/7}\). Czy do zbioru \(\displaystyle{ \bigcap_{m=1}^{\infty}P_m}\) należy jakieś niepuste otoczenie liczby \(\displaystyle{ 3/7}\)?Dasio11 pisze:A to jest ciekawe pytanie, ale odpowiedź jest negatywna. Ogólnie \(\displaystyle{ \QQ}\) nie jest zbiorem typu \(\displaystyle{ G_{\delta},}\) czyli przeliczalnym przekrojem zbiorów otwartych.max123321 pisze:Czy ten zbiór \(\displaystyle{ \bigcap_{m=1}^{\infty}P_m}\) to nie będzie po prostu zbiór liczb wymiernych?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Zbiór miary zero
Nie należy, tylko zawiera się.max123321 pisze:No ok to weźmy liczbę wymierną \(\displaystyle{ 3/7}\). Czy do zbioru \(\displaystyle{ \bigcap_{m=1}^{\infty}P_m}\) należy jakieś niepuste otoczenie liczby \(\displaystyle{ 3/7}\)?
No skąd, przecież ten przekrój jest miary zero, to jak ma zawierać zbiór otwarty? Oczywiście nie zawiera - tylko co z tego?
JK
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Zbiór miary zero
Znaczy chyba źle się wyraziłem, chodziło mi o przedział. W sensie jak mamy \(\displaystyle{ \bigcap_{n=1}^{\infty}\left( - \frac{1}{n}, \frac{1}{n} \right)}\) to czy ten zbiór to będzie równy \(\displaystyle{ \left\{ 0\right\}}\)?
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Zbiór miary zero
Tak, będzie on równy \(\displaystyle{ \left\{ 0\right\}}\).
Ale to w żaden sposób nie prowadzi do wniosku, że \(\displaystyle{ \bigcap_{m=1}^{\infty}P_m}\) to zbiór liczb wymiernych.
Wydaje mi się, że problem polega na tym, że zmieniłeś w swoim myśleniu kolejnością sumę uogólnioną i przekrój uogólniony, no ale przecież
\(\displaystyle{ \bigcap_{m=1}^{ \infty } \bigcup_{n=1}^{\infty}\left(w_n -\frac{1}{m2^n},w_n+\frac{1}{m2^n}\right){\red \neq } \bigcup_{n=1}^{\infty} \bigcap_{m=1}^{ \infty } \left(w_n -\frac{1}{m2^n},w_n+\frac{1}{m2^n}\right)}\)
To po prawej to faktycznie zbiór liczb wymiernych, ale to nie ma nic wspólnego z zadaniem i jego rozwiązaniem, ponieważ interesuje nas miara tego zbioru, który jest po lewej.
Ale to w żaden sposób nie prowadzi do wniosku, że \(\displaystyle{ \bigcap_{m=1}^{\infty}P_m}\) to zbiór liczb wymiernych.
Wydaje mi się, że problem polega na tym, że zmieniłeś w swoim myśleniu kolejnością sumę uogólnioną i przekrój uogólniony, no ale przecież
\(\displaystyle{ \bigcap_{m=1}^{ \infty } \bigcup_{n=1}^{\infty}\left(w_n -\frac{1}{m2^n},w_n+\frac{1}{m2^n}\right){\red \neq } \bigcup_{n=1}^{\infty} \bigcap_{m=1}^{ \infty } \left(w_n -\frac{1}{m2^n},w_n+\frac{1}{m2^n}\right)}\)
To po prawej to faktycznie zbiór liczb wymiernych, ale to nie ma nic wspólnego z zadaniem i jego rozwiązaniem, ponieważ interesuje nas miara tego zbioru, który jest po lewej.
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Zbiór miary zero
No masz rację Premislav, tak myślałem.
To jak w takim razie należy sobie wyobrażać zbiór
\(\displaystyle{ \bigcap_{m=1}^{ \infty } \bigcup_{n=1}^{\infty}\left(w_n -\frac{1}{m2^n},w_n+\frac{1}{m2^n}\right)}\)? Weźmy na przykład ciąg liczb wymiernych ułożony metodą przekątniową. Jakiego typu przedziały będą wtedy zawierały się w tym zbiorze? To chyba ma związek z tym, że te przedziały nie są rozłączne.
To jak w takim razie należy sobie wyobrażać zbiór
\(\displaystyle{ \bigcap_{m=1}^{ \infty } \bigcup_{n=1}^{\infty}\left(w_n -\frac{1}{m2^n},w_n+\frac{1}{m2^n}\right)}\)? Weźmy na przykład ciąg liczb wymiernych ułożony metodą przekątniową. Jakiego typu przedziały będą wtedy zawierały się w tym zbiorze? To chyba ma związek z tym, że te przedziały nie są rozłączne.
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Zbiór miary zero
No nie mogą. To jakie przedziały będą w takim razie zawierały się w tym zbiorze:
\(\displaystyle{ \bigcup_{n=1}^{\infty}\left(w_n -\frac{1}{m2^n},w_n+\frac{1}{m2^n}\right)}\)
\(\displaystyle{ \bigcup_{n=1}^{\infty}\left(w_n -\frac{1}{m2^n},w_n+\frac{1}{m2^n}\right)}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Zbiór miary zero
Ten zbiór jest otwarty, a każdy zbiór otwarty jest sumą przeliczalnej (co najwyżej) ilości zbiorów otwartych. Wygląd tego zbioru bardzo zależy od tego jak ponumerowano liczby wymierne.