Punkt na osi liczbowej wykonuje losowo ruch....
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 1 raz
Punkt na osi liczbowej wykonuje losowo ruch....
Witam
Proszę o pomoc w zrobieniu poniższego zadania:
Punkt na osi liczbowej wykonuje losowo ruch o jednostkę w prawo z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i o jednostkę w lewo z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). Oblicz prawdopodobieństwo tego, że po sześciu ruchach punkt znajdzie się w położeniu początkowym.
Proszę o pomoc w zrobieniu poniższego zadania:
Punkt na osi liczbowej wykonuje losowo ruch o jednostkę w prawo z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i o jednostkę w lewo z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). Oblicz prawdopodobieństwo tego, że po sześciu ruchach punkt znajdzie się w położeniu początkowym.
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Punkt na osi liczbowej wykonuje losowo ruch....
Czyli musi wykonać 3 ruchy w prawo i trzy ruchy w lewo
\(\displaystyle{ p=\left(\frac{1}{3}\right)^3\left(\frac{2}{3}\right)^3=\frac{8}{729}}\)
\(\displaystyle{ p=\left(\frac{1}{3}\right)^3\left(\frac{2}{3}\right)^3=\frac{8}{729}}\)
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Punkt na osi liczbowej wykonuje losowo ruch....
Coś małe to prawdopodobieństwo.
A co jakby punkt wykonał 2 w prawo, 2 w lewo, 1 w prawo, 1 w lewo:>
I takich możliwosci jest kilka... Aczkolwiek skończona liczba i nie az taka duża wiec na upartego mógłbyś wszystkie wymienić i domnożyć swój wynik razy ich ilość.
(bo każda jest tak samo prawdopodobna)
A co jakby punkt wykonał 2 w prawo, 2 w lewo, 1 w prawo, 1 w lewo:>
I takich możliwosci jest kilka... Aczkolwiek skończona liczba i nie az taka duża wiec na upartego mógłbyś wszystkie wymienić i domnożyć swój wynik razy ich ilość.
(bo każda jest tak samo prawdopodobna)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 1 raz
Punkt na osi liczbowej wykonuje losowo ruch....
Wynik ma wyjść w przybliżeniu ~ 0,2195 (wg odpowiedzi z książki)
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Punkt na osi liczbowej wykonuje losowo ruch....
Macie rację. Najpierw wybieramy, które z tych sześciu ruchów ma być wykonane w prawo (lub w lewo - bez różnicy).
\(\displaystyle{ p={6\choose 3} *\left(\frac{1}{3}\right)^3\left(\frac{2}{3}\right)^3=20*\frac{8}{729}\approx 0,219478738..}\)
\(\displaystyle{ p={6\choose 3} *\left(\frac{1}{3}\right)^3\left(\frac{2}{3}\right)^3=20*\frac{8}{729}\approx 0,219478738..}\)