Witam
Otoz mam problem z pewnym zadaniem o to one:
1.Suma dlugosci bokow trojkata jest rowna 12 cm, a kat miedzy tymi bokami ma miare 120 stopni. Oblicz jakie powinny byc dlugosci bokow tego trojkata, aby jego pole bylo jak najwieksze.
Za wszelka pomoc bede b. wdzieczna xD
Trojka -- zadanie
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Trojka -- zadanie
\(\displaystyle{ 12-x}\) oraz \(\displaystyle{ x}\) to dwa boki trójkąta.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(12-x){\cdot}x{\cdot}sin120^{o}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(12-x){\cdot}x{\cdot}sin120^{o}}\)